Volledig scherm
De rotonde op de Rondweg-Oost waar een ongelijkvloerse kruising moet komen. © Herman Stöver

Provinciale Staten wil onderzoek naar lagere snelheid op Rondweg-Oost in Veenendaal

Automobilisten mogen in de toekomst mogelijk minder hard rijden op een verbrede Rondweg-Oost in Veenendaal. Een meerderheid in provinciale staten wil die mogelijkheid onderzoeken. 

Provinciale Staten bespreekt vandaag hoe het verder moet met de Rondweg-Oost, de provinciale weg door Veenendaal die in de toekomst dreigt dicht te slibben. Een van de maatregelen die Veenendaal graag wil, is een verlaging van de snelheid wanneer die weg verbreed wordt van twee naar vier rijstroken.

Minder snel

Zes partijen, goed voor een meerderheid, komen met een motie waarin een lagere snelheid onderzocht kan worden. Daarbij wordt gedacht om de maximum snelheid van 80 kilometer per uur te verlagen naar 60 km, maar ook andere snelheden kunnen onderzocht worden.

In de motie steunen de partijen ook het plan van Gedeputeerde Staten om op de rondweg ter hoogte van de Prins Clauslaan een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. De rotonde op die plek is een van de knelpunten op de weg. De motie komt later nog in stemming.

Wie betaalt? 

Het is overigens nog steeds de vraag wie dat allemaal moet gaan betalen. Gedeputeerde Staten gaat er vanuit dat Veenendaal 8,5 miljoen mee gaat betalen, de gemeenteraad van Veenendaal heeft eerder aangegeven dat 2 miljoen euro het maximale bedrag is, op voorwaarde dat de provincie tegemoet komt aan de wensen van Veenendaal. Daar hoort de aanleg van een ongelijkvloerse kruising bij de Prins Clauslaan bij. 

Wie wat moet gaan betalen, komt pas in het najaar aan de orde. In december neemt de provincie dan een beslissing.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht