Volledig scherm
De A2 met de Lekbrug bij Vianen. © Hans Geerlings

Provincie: Boogbrug Vianen is geen monument

De lobby bij de provincie Utrecht voor behoud van de oude boogbrug bij Vianen heeft geen effect gehad. Het provinciebestuur wil het bouwwerk niet benoemen tot een monument.

De stichting Boogbrug Vianen ijvert al jaren voor behoud van de brug over de Lek tussen Nieuwegein en Vianen. Daarbij werd aan de twee betrokken gemeenten en het rijk gevraagd om een monumentale status toe te kennen aan de brug. Een monument mag namelijk niet gesloopt worden.

Nieuwegein, Vianen en het rijk voelden daar niets voor, waarna de stichting het dit jaar bij de provincie Utrecht probeerde. Het leverde geen succes op. Het provinciebestuur onderschrijft weliswaar de cultuurhistorische betekenis, maar ziet geen 'provinciaal erfgoedbelang dat past in ons huidig ruimtelijk en sectoraal beleid'.

Groot achterstallig onderhoud

De brug is eigendom van Rijkswaterstaat. In antwoorden op schriftelijke vragen van de VVD, D66 en Nieuwegein meldt de provincie dat het heropenen van de brug als fietsverbinding inclusief groot achterstallig onderhoud volgens Rijkswaterstaat 20 miljoen euro gaat kosten. ,,Dat wordt als onverantwoord hoog ervaren voor het realiseren van een fietsverbinding.'' 

De boogbrug verloor zijn functie in 1999 met de oplevering van de nieuwe Lekbrug. In 2013 oordeelde de bestuursrechter dat brug gesloopt mag worden. Uitvoering van de werkzaamheden staat volgend jaar gepland. 

Intussen onderzoeken Rijkswaterstaat en ProRail of de fietspaden van de boogbrug te gebruiken zijn bij de spoorbrug in Culemborg. Zo zou voordelig een fiets-voetgangersverbinding te realiseren zijn tussen Houten en Culemborg.

Meer over Vianen? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht