Volledig scherm
© Ricardo Smit

Provincie schuift debat miljoenenstrop Uithoflijn voor zich uit

Het debat van Provinciale Staten, om extra geld uit te trekken voor de Uithoflijn, is uitgesteld. Dat hebben Provinciale Staten vanmiddag besloten. Maandag is alsnog een vergadering ingepland.

Vorige week bleek dat er 84 miljoen euro extra aan gemeenschapsgeld nodig is voor de aanleg van de tramlijn van Utrecht Centraal naar de Uithof. De provincie draagt 59 miljoen euro extra bij. De gemeente 25 miljoen. Dit komt bovenop de oorspronkelijke kosten van 423,5 miljoen euro.

Eind vorige week bleek uit een rapport dat de provincie flink tekort is geschoten bij de realisatie van de Uithoflijn. Verantwoordelijk VVD-gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof zou het project regieloos aansturen en bovendien geen eerdere aanbevelingen tot verbetering hebben opgevolgd.

Enkele Statenfracties nemen het de gedeputeerde kwalijk dat ze het rapport – dat na een besluit van de Utrechtse gemeenteraad openbaar is gemaakt – geheim wilde houden. Volgens de gedeputeerde heeft openbaarmaking ‘financiële consequenties’ voor de projectorganisatie Uithoflijn.

Financiële consequenties

Verbeek liet de staten vrijdag weten de geplande vergadering van maandag te willen uitstellen om onder meer die financiële consequenties in beeld te krijgen. Provinciale Staten gaat hierin mee, omdat er op een ander moment meer tijd is om uitgebreid bij het onderwerp stil te staan.

De provincie gaat aanstaande maandag alsnog in debat gaat over de Uithoflijn. Donderdag komt ook de Utrechtse gemeenteraad in spoeddebat bijeen om te spreken over de consequenties van de vertraging en chaotische aansturing van het project. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht