Volledig scherm
Gedeputeerde Rob van Muilekom © Angeliek de Jonge

Provincie sluit problemen rond Uithoflijn-miljoenen af: ‘Dit boek leest als een detective’

Provinciale Staten sloten gisteravond tijdens een lang debat een ‘gitzwart’ hoofdstuk af in de geschiedenis van de provincie Utrecht. De jaarrekening van 2017 werd liefst anderhalf jaar later vastgesteld dan de bedoeling was, omdat accountant EY maanden nodig had om onduidelijke betalingen aan BAM voor de Uithoflijn na te lopen.

Julie d’Hondt, Statenlid van coalitiepartij de PvdA, vatte het roerige politieke jaar in de provincie kort samen. De jaarrekening leest volgens haar ‘als een detective’. ,,Een klassieke whodunnit met een klokkenluider, onverantwoorde miljoenen, een provinciesecretaris en een gedeputeerde die het veld moesten ruimen. Alleen de butler - die het natuurlijk gedaan heeft -  ontbreekt.’’

Volgens de PvdA ontbrak die ‘schuldige butler’ in dit provincieverhaal misschien, maar in de ogen van een groot deel van de oppositie vervulde provinciaal directeur Rob Brugts deze rol ‘met verve’. De topambtenaar met een verleden bij BAM, heeft volgens hen de hand gehad in de omstreden betalingen aan de aannemer.

Oude jongenskrentenbrood

Quote

Wij voeren nog steeds gesprekken met de personen. En we hebben afgespro­ken daarover niet te communice­ren. U vraagt iets waar ik niets over kan zeggen.

Rob van Muilekom

En dat wilde PVV-leider René Dercken nog wel een keer in ‘gewone mensentaal’ uitleggen: ,,BAM schrijft in voor een te laag bedrag, die wil vervolgens met meerwerk de schade inhalen. Dat lukt, omdat ze aan de andere kant van de tafel iemand treffen (Brugts, red.) die een verleden heeft bij de bouwer. Het is oude jongenskrentenbrood. Zo kwamen de betalingen tot stand.’’

Dat scenario wordt gedeeld door onder meer Bertrick van Dikkenberg, van oppositiepartij SGP. Het beeld van de foute topambtenaar wordt volgens hem bevestigd doordat Brugts eind 2016 twee mannen in de projectorganisatie ontsloeg. Deze twee, de projectdirecteur en zijn vervanger (de klokkenluider), wilden BAM juist tegen de zin van Brugts aan het contract houden. ,,De accountant heeft in de toelichting op haar rapport nadrukkelijk aangegeven dat de ellende eind 2016 pas is begonnen.’’ Ook bleken de ontslagdossiers van deze mannen achteraf te zijn geconstrueerd.

Excuses

Genoeg reden voor een groot deel van de oppositie om het college te vragen publiekelijk excuses aan te bieden aan deze twee mannen. De klokkenluider luisterde op de publieke tribune mee met het debat. ,,Excuses voor de manier waarop zij zijn ontslagen en excuses voor de manier waarop hun functioneren meerdere keren publiekelijk negatief is gerecenseerd’’, zei Van Dikkenberg.

Maar zover wilde PvdA-gedeputeerde Rob van Muilekom (organisatie) niet gaan. ,,Wij voeren nog steeds gesprekken met de personen. En we hebben afgesproken daarover niet te communiceren. U vraagt iets waar ik niets over kan zeggen.’’

Het merendeel van de partijen sprak z’n vertrouwen uit voor de verbetermaatregelen die het college in gang heeft gezet. Toch was de bijdrage van Marc de Droog, van coalitiepartij D66, nog opvallend. Hij negeerde in zijn bijdrage de conclusies van EY compleet. Wat hij wel deed was een lange lijst met ‘positieve’ punten uit 2017 opnoemen. ,,2017 was het jaar van 201 hectare nieuwe natuur, van de eerste waterdag, van de opening van het busstation in Zeist’…’’ Stuitend en lachwekkend vond de oppositie.

Alles lezen over de Uithoflijn? Klik hier voor het dossier over de Uithoflijn.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht