Volledig scherm
VVD-gedeputeerde Dennis Straat (m) in overleg tijdens een eerder debat over de Uithoflijn. © Marnix Schmidt

Provincie Utrecht geeft ex-directeur Uithoflijn ‘ruimte’ voor gesprek met onderzoekende accountant

De voormalig projectdirecteur van de Uithoflijn wordt door de provincie Utrecht ‘alle medewerking’ toegezegd om in gesprek te gaan met de accountant EY. In een zogenoemde vrijwaringsbrief, die eerder deze week is verstuurd, neemt de provincie ‘alle belemmeringen’ voor de ex-directeur weg om vrij in gesprek te gaan met EY, die onderzoek doet naar omstreden betalingen aan BAM voor de Uithoflijn.  

Dat schrijft VVD-gedeputeerde Dennis Straat vanavond aan Provinciale Staten. De oppositiepartijen dringen er bij de bestuurder al maanden op aan contact met de ex-directeur (Ronald Buitenhek) te leggen. Omdat dit begin van deze week - tot groot ongenoegen van onder meer de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren - ‘nóg steeds’ niet was gebeurd, vindt er op verzoek van in ieder geval deze partijen maandag een spoeddebat plaats.

Ongemak

Volgens de oppositie is het van het grootste belang dat Buitenhek, als de voormalige spil in het project van de Uithoflijn, zijn verhaal kan doen aan de accountant. Volgens bronnen wil de voormalig projectdirecteur dat ook heel graag, maar voelt hij zich uit angst voor claims van de provincie ‘niet comfortabel’ om (vertrouwelijke) informatie te delen met EY. De vrijwaringsbrief moet dat ongemak bij Buitenhek wegnemen. Het is niet duidelijk of de voormalig projectdirecteur met de brief uit de voeten kan. Hij was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

Voorschotten

De accountant EY doet al maanden onderzoek naar omstreden onderbouwingen van betalingen aan BAM. Zolang het onderzoek loopt kan de jaarrekening (2017) van de provincie niet worden vastgesteld. Omdat verschillende deadlines niet zijn gehaald, heeft het Rijk voorschotten al voor zestig procent stopgezet.

Straat schrijft ook aan de Staten dat  het ministerie contact gezocht heeft met commissaris van de koning Hans Oosters om ‘over de voortgang’ van het proces met de jaarrekening te spreken. ,, Dat de accountantscontrole tijd kost is op zichzelf geen reden tot wantrouwen of pessimisme over de uitkomsten,’’ schrijft Straat aan de statenleden.

De gedeputeerde weet echter niet wanneer de accountant klaar is met het onderzoek. Uit zijn schrijven blijkt dat de provincie nog steeds bezig is om onderbouwingen aan EY aan te leveren voor betalingen die zijn gedaan voor de Uithoflijn. Dat was afgelopen januari ook de stand van zaken.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht