Volledig scherm
Ook voor kikkers zijn de investeringen welkom. © Shutterstock

Provincie Utrecht geeft half miljoen uit aan mooier landschap

De provincie Utrecht stelt 500.000 euro beschikbaar om het landschap in het buitengebied te verfraaien. Bedoeling is dat het half miljoen wordt gebruikt om bijvoorbeeld waterpoelen, knotwilgen, houtwallen of bosjes toe te voegen.

De realisaties van de opknapbeurt voor het landschap moet ontstaan door samenwerking tussen met name agrariërs en gemeenten. Een experiment afgelopen twee jaar met het toevoegen van ‘landschapselementen’ in Soest, De Bilt, en Stichtse Vecht bleek succesvol. Ook ontstonden initiatieven door agrarische samenwerking in Utrecht Oost en bij Rijn, Vecht en Venen. Hiervoor was twee ton beschikbaar. 

Beschutting

Voor dat bedrag zijn naast poelen (20) ook laanbomen (220) en knotbomen (330) opgeknapt of gerealiseerd. Net als: heggen, hagen, singels en struiken en oevers. Niet alleen zorgt dit voor de toename van kikkers, padden en salamanders, ook bieden de bosjes en houtwallen beschutting aan vogels en schuilplek voor libellen en vlinders. In natuurvriendelijke slootkanten kunnen visjes opgroeien en vinden weidevogels voedsel en schuilplekken.

Daarom schroeft de provincie het beschikbare subsidiebedrag nu op. Grondeigenaren krijgen hulp bij het ontwerpen en aanleggen of herstellen van elementen op hun land. Met als doel: een aantrekkelijker landschap met meer biodiversiteit creëren. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht