Volledig scherm
De stad Guangzhou in de provincie Guangdong © EPA

Provincie Utrecht houdt woord: mensenrechten aan de orde gesteld tijdens handelsmissie naar China

De Utrechtse provinciebestuurder Robert Strijk (D66) heeft tot twee keer toe de mensenrechten ter sprake gebracht tijdens een recente handelsmissie naar China. Meerdere politieke partijen hadden daar voor vertrek bij de gedeputeerde op aangedrongen.

In zijn verslag van de missie naar de provincie Guangdong laat Strijk weten tijdens de officiële ontvangst door de vicegouverneur gesproken te hebben over ‘gedeelde waarden, universele mensenrechten en het verbeteren van de levensstandaard van inwoners van de Chinese provincie inclusief de arbeidssituatie’. 

Tijdens een informeel gesprek met de secretaris-generaal van de stadsprefectuur Zhuhai ging het volgens Strijk onder andere over armoedebestrijding en emancipatie.

Gedeputeerde Strijk reisde vorig jaar november met Utrechtse bedrijven en instellingen naar de provincie Guangdong. Utrecht heeft sinds 1995 een vriendschapsband met deze Chinese provincie. Over en weer worden geregeld bezoeken afgelegd. 

Volledig scherm
Gedeputeerde Strijk © Foto Ruud Voest

Een meerderheid van Provinciale Staten wilde dat Strijk tijdens de handelsmissie nadrukkelijk zou spreken over de schending van mensenrechten in China. 

Binnen de provinciale politiek is grote twijfel of de vriendschapsband met Guangdong moet worden voortgezet. Naast de mensenrechten speelt mee  dat wordt betwijfeld of de komst van Chinese bedrijven naar Utrecht bijdraagt aan de duurzaamheid in de regio. Ander punt van zorg is dat China gericht investeert in het buitenland met het doel om technologische en economische dominantie te verwerven.

Gedeputeerde Strijk is in zijn verslag positief over het recente bezoek aan Guangdong. ,,Meerdere deelnemers hebben aangegeven dat de contacten die zijn gelegd op hoog niveau met Chinese overheid en het bedrijfsleven zonder de provincie niet mogelijk waren geweest.’’

Chinese investeringen

De handelsmissie lijkt ook tot nieuwe Chinese investeringen in Utrecht te leiden. Drie Chinese bedrijven denken volgens de gedeputeerde aan mogelijke uitbreiding van hun activiteiten in de provincie. Het gaat hierbij om bedrijven die zich bezighouden met laadpalen voor elektrische auto’s,  3D-printing en de productie van zeer dunne zonnepanelen die toegepast kunnen worden in ramen en gevelbekleding. Het laatste bedrijf onderzoekt tevens of samenwerking met de Universiteit Utrecht mogelijk is.

Voor het Corderius College uit Amersfoort heeft de reis ook iets opgeleverd. De middelbare school gaat samenwerken met een school in Guangdong rond de toepassing van robots in het onderwijs. Een meegereisd bedrijf dat zich toelegt op uitwisseling tussen onderwijsinstellingen in Guangdong en Nederland, heeft met twee scholen in China een intentieverklaring tot verdere samenwerking getekend.

Provinciale Staten evalueren later dit jaar de vriendschapsband met Guangdong. Dan moet duidelijk worden of de relatie na 25 jaar wordt voortgezet of beëindigd. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht