Volledig scherm
Gedeputeerde Robert Strijk tijdens de commissievergadering. © Angeliek de Jonge

Provincie Utrecht maakte per ongeluk miljoen euro over naar verkeerde rekening

updateDe provincie Utrecht heeft in 2017 per abuis een miljoen euro, die voor de gemeente Utrecht was bedoeld, overgemaakt naar een particulier. De fout is pas kort geleden gemeld bij de nieuwe Gedeputeerde Staten, terwijl de ontvanger van het geld vrijwel meteen na de storting daarvan melding maakte bij de provincie Utrecht.

Dat zei D66-gedeputeerde Robert Strijk vanmiddag tijdens een commissie op het provinciehuis. De bestuurder sprak van een ‘ernstige fout’, maar benadrukte dat er ‘beheersmaatregelen’ zijn genomen en dat het geld  is terugbetaald en de fout in 2018 is hersteld. De D66’er denkt niet dat zo’n zelfde fout zich nog een keer voor zal doen. ,,En ik benadruk: in een organisatie waar mensen werken, worden fouten gemaakt.’’

De blunder kwam ter sprake tijdens een bijeenkomst met de provinciale accountant van EY, Marianne van Kimmenade, over de jaarrekening van 2017. Deze jaarrekening had eigenlijk vorig jaar juli al vastgesteld moeten zijn. Maar vanwege meldingen over niet onderbouwde betalingen die aan BAM zijn gedaan voor de Uithoflijn, is de accountant al maanden bezig met diepgravend onderzoek.

Die doorlichting verkeert nu in een afrondende fase. Naast de betalingen van de Uithoflijn heeft de accountant ook gekeken naar de manier waarop subsidies en de waardering van gronden in de boeken staat. De accountant zei dat ze nu bezig is met een ‘wegingsproces’ om tot ‘een oordeel’ te komen over haar bevindingen. Van Kimmenade zal nog voor de zomer rapporteren, het politieke oordeel van Provinciale Staten volgt na de zomer.

Excuses

Enkele partijen zeiden zich ook overvallen te voelen door een rekening van 1,5 miljoen euro die Van Kimmenade zelf indiende voor haar werk. Er was oorspronkelijk 207.000 euro voor gereserveerd. Onder meer D66 en de VVD hadden door de accountant eerder geïnformeerd willen worden over het oplopen van de onderzoekskosten. Van Kimmenade bood haar excuses aan dat ze niet in overleg is gegaan over de kosten. Een wens van de VVD om een second opinion te laten uitvoeren op deze factuur kon echter niet op een meerderheid van de staten rekenen.

De accountant reflecteerde kort op de samenwerking met de provincie om tot een afronding van de jaarrekening te komen. ,,Het was een samenwerking die op allerlei manieren ingewikkeld was, maar dat heeft er niet toe geleid dat het niet prettig was. We waren het niet altijd eens over de stappen die gezet moesten worden, maar we hebben wel die stappen gezet. Het was een intensief, maar ook zorgvuldig proces.’’ 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht