Volledig scherm
Bij Vianen zijn de laatste nieuwe windmolens in de provincie Utrecht geplaatst. © William Hoogteyling

Provincie Utrecht: ‘Plaatsing windmolens in Houten en Wijk bij Duurstede niet afdwingen’

De provincie Utrecht is niet van plan de plaatsing van windmolens in Houten en Wijk bij Duurstede af te dwingen. Alleen als de gemeenten zelf voldoende draagvlak weten te vinden, kan plaatsing doorgaan.

Dat zegt provinciewoordvoerder Marlies Verhoef, naar aanleiding van de raadsvergadering van dinsdagavond in Wijk bij Duurstede. Daar werd in meerderheid besloten een signaal af te geven aan buurgemeente Houten: zie af van een windpark bij de Goyerbrug, want deze molens staan zo dicht aan de grens met Wijk bij Duurstede dat Wijkenaren die hier wonen er last van gaan krijgen.

Het Wijkse college wil ook niet dat er op eigen grondgebied windmolens worden geplaatst. In Houten daarentegen, stuurt de gemeente juist aan op een tweede windpark. De Goyerbrug is dan een voor de hand liggende optie, niet in de laatste plaats omdat deze locatie in de structuurvisie van de provincie Utrecht is aangewezen als mogelijke plek voor windmolens.

Lang wachten

Ruben Berendts is de ondernemer die Windpark Goyerbrug wil bouwen. De Houtenaar zit al jaren in de wachtkamer van de gemeente, waar de politiek heeft bedongen dat eerst het (eerste) Windpark Houten moet worden geëvalueerd, voordat er een tweede windpark kan komen. Deze evaluatie wordt kort na de zomer afgerond.

Berendts: ,,Wat hier nu gebeurt, is dat de ene gemeente tegen de andere zegt dat die geen windmolens mag plaatsen. Dat is toch vreemd? Niet in de laatste plaats omdat het betreffende gebied is aangewezen door de provincie, na inspraak van deze beide gemeenten. Als men in Wijk bij Duurstede bezwaar wil maken, dan moeten ze dat niet in Houten doen, maar bij de provincie Utrecht.’’

Quote

Wij wijzen gebieden aan waar windmolens kunnen, niet waar ze moeten

Woordvoerder gedeputeerde Pim van den Berg

Maar Berendts wordt door de woordvoerder van verantwoordelijk gedeputeerde Pim van den Berg (D66) toch terugverwezen naar de gemeenten: ,,Wij hebben gebieden aangewezen waar windmolens kúnnen, niet waar ze móeten. Als gemeenten er zelf niet uitkomen, dan gaan wij als provincie niet met het vingertje wijzen en zeggen dat molens er toch moeten komen.’’

De provincie heeft overigens wel de bevoegdheid dit te doen en kan met een inpassingsplan komen. Maar zonder draagvlak in een gemeente is het niet waarschijnlijk dat naar dit middel wordt gegrepen. De provincie loopt overigens wel flink achter op zijn doelstellingen op het gebied van windenergie. Nog maar de helft van de beoogde 65 MegaWatt in 2020 is gehaald. Er staan nu vijftien windmolens in de provincie, en er zouden er nog zeker twaalf bij moeten komen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht