Volledig scherm
De trams van de Uithoflijn © Ricardo Smit

Provincie Utrecht: Projectdirecteur Uithoflijn mag vrijuit spreken

De provincie Utrecht ontkent in alle toonaarden de voormalig projectdirecteur van de Uithoflijn een zwijgcontract te hebben opgelegd. Uit een brief aan de ex-directeur die de provincie vandaag openbaar maakte, blijkt dat hem alle ruimte is gegeven mee te werken aan de onderzoeken die lopen naar het miljoenendebacle met de nieuwe tramlijn tussen Utrecht CS en De Uithof.

Quote

U kunt vrijuit antwoorden op gestelde vragen en informatie verstrek­ken die in uw ogen relevant is

Uit brief provinciesecretaris aan projectdirecteur

Vanmiddag wordt een samenvatting openbaar van het rapport van het bureau Integis, dat op verzoek van de provincie onderzoek deed naar mogelijke belangenverstrengeling.  

Aannemer BAM uit Bunnik is verantwoordelijk voor de aanleg van de viaducten, rails en bovenleiding van het 8 kilometer lange tracé tussen het centraal station en De Uithof. De voormalige projectdirecteur  Ronald Buitenhek en diens vervanger wilden twee jaar geleden de hoofdaannemer aan het contract houden, opdat de tramverbinding op tijd en binnen het budget klaar zou zijn. 

BAM vond dat dit juist tot vertraging zou leiden en overwoog ermee te stoppen. Onder druk gezet door BAM stuurden de directeur van de provincie en de directeur bij de gemeente de twee belangrijkste ambtenaren de laan uit: de projectdirecteur en zijn vervanger. 

Aandelen

Een van de twee ontslagen medewerkers deed bij de provincie melding van mogelijke belangenverstrengeling omdat de provinciedirecteur die hem wegstuurde eerder in dienst was bij BAM en zelfs nog aandelen had in het bedrijf.  Integis doet nu onderzoek naar deze melding.

De resultaten van twee andere onderzoeken naar de Uithoflijn worden begin december verwacht. Daaraan werken de Randstedelijke Rekenkamer, de Rekenkamer van de gemeente Utrecht.  De voormalige projectdirecteur Buitenhek heeft niet gesproken met de onderzoekers van Integis en de Rekenkamers. De onderzoekers betreuren dit, omdat hij een van de hoofdrolspelers was in de ontwikkeling van de Uithoflijn. 

In de brief die de provinciesecretaris op 12 september van dit jaar naar Buitenhek stuurde staat dat ‘u in het kader van deze onderzoeken vrijuit kunt antwoorden op u gestelde vragen en die informatie kunt verstrekken die in uw ogen relevant is voor deze onderzoeken’.

Financieel nadeel

De provincie benadrukt dat eventuele verklaringen van Buitenhek geen financiële claims tot gevolg hebben vanuit de provincie. De provinciesecretaris schrijft vervolgens ook: ,,Voor eventueel financieel nadeel dat u zou lijden als gevolg van acties van derden, kunnen wij u uiteraard niet vrijwaren. Dit geldt ook voor strafrechtelijke vervolging.’’

Buitenhek wil niet reageren.

Volledig scherm
De brief van de provincie © AD
Volledig scherm
De brief van de provincie © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht