Ziekenhuisopnames en doden in Nederland op 1 april 2020.
Volledig scherm
Ziekenhuisopnames en doden in Nederland op 1 april 2020. © ANP Graphics

Provincie Utrecht telt minste besmettingen in de randstad

In de provincie Utrecht is het aantal coronabesmettingen gestegen naar 1111. Dat betekent opnieuw een stijging met 65 personen, bij wie de ziekte nu officieel is vastgesteld. Dit komt neer op ruim 8 procent meer zieken dan gisteren.

Ten opzichte van andere provincies in de dichtbevolkte en verstedelijkte randstad is het aantal besmettingen in Utrecht naar verhouding laag. Noord- en Zuid-Holland tellen bijna twee keer zoveel bij het RIVM bekende besmettingsgevallen. Landelijk gezien zit Utrecht op het gemiddelde, vergeleken met alle andere provincies.

Weinig

De meeste gemeenten in de provincie Utrecht tellen relatief weinig inwoners die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een COVID-19 besmetting. Voor veel gemeenten ligt dit aantal met tien tot dertig personen (gemeten op basis van 100.000 inwoners red.) in de op twee na laagste categorie. 

De uiterste westkant van de provincie vormt een uitzondering op deze positieve trend. Vooral relatief veel patiënten tellen: Woerden, Montfoort en Oudewater. Maar ook Lopik en IJsselstein kennen veel ziekenhuisopnames, net als De Bilt. IJsselstein telt bovendien — op Oudewater na — relatief gezien het hoogste sterftecijfer in de hele provincie, met vijf overleden patiënten tot nu toe.

Nieuwe opnames

Landelijk gezien zijn nu 13.614 mensen besmet geraakt. Hiervan zijn 5159 mensen opgenomen in een ziekenhuis en 1173 mensen overleden. Twee van hen waren jonger dan 50 jaar oud, de rest ouder en vooral boven de 80. Vandaag meldt het RIVM 447 nieuwe ziekenhuisopnames en 134 overleden personen als gevolg van corona. 

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten, stelt het RIVM.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht