Volledig scherm
Restaurant Kasteel Heemstede in Houten verliest zijn ster. © AD

Provincie Utrecht telt nog zes sterrenrestaurants

Voor gastronomisch Utrecht mag het ook dit jaar niet zo zijn: geen enkel restaurant in de stad krijgt de zo felbegeerde Michelinster. Restaurant Kasteel Heemstede in Houten verliest zijn ster. Blok’s in Amersfoort is ermee gestopt en komt daarom ook niet meer in de lijst voor

In het DeLaMar Theater in Amsterdam werd vanochtend bekendgemaakt welke toprestaurants mogen rekenen op een sterrenvermelding in de Michelingids voor 2020. Daar waar de andere grote steden culinair gezien in de bus blazen  – Amsterdam voorop – lukt het de Utrechtse chef-koks ook nu weer niet met een ster in de gids te worden genoemd.

Dat kasteel Heemstede in Houten zijn ster moet inleveren komt niet helemaal als een verrassing. Vorig jaar zomer nam hier meesterkok André van Doorn afscheid. Hij werd opgevolgd door Ollie Schuiling. Die was de afgelopen drie jaar keukenchef bij het Zwitserse driesterrenrestaurant Schloss Schauenstein. 

Culinaire koers

Na de kerst ging het restaurant onder Kasteel Heemstede op slot voor een restyling. Op 1 februari gaat het weer open. De verwachting is, dat Schuiling met zijn keukenteam vanaf dat moment pas echt zijn eigen culinaire koers gaat varen. Die moet in Heemstede de verloren ster weer snel terugbrengen. 

Bij zijn afscheid van restaurant Kasteel Heemstede, waar hij zeventien jaar in de keuken heeft gestaan, verklaarde André van Doorn vorig jaar overigens: ‘Natuurlijk, een ster is belangrijk. Maar tegelijk gaat het ook helemaal níet om sterren. Ik werk toch zeker niet voor Michelin? Anders had ik wel autobanden gemaakt. We moeten het niet overdrijven’.

Quote

Ik werk toch zeker niet voor Michelin? Anders had ik wel autobanden gemaakt. We moeten het niet overdrij­ven

André van Doorn, voormalig chef-kok

De Sommelier Award 2020  ging vanochtend wel naar Kasteel Heemstede. Die prijs voor de beste wijnkenner is gewonnen door Koen van der Plas, die de overstap maakte van Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen naar Kasteel Heemstede, waarover hij samen met Ollie Schuiling de scepter zwaait. Inter Scaldes behield overigens wel zijn drie sterren.

De restaurants in de provincie Utrecht die nog wel een Michelinster hebben, zijn ’t  Amsterdammertje en Tante Koosje in Loenen aan de Vecht, restaurant Voltaire in Leersum, De Burgemeester in Linschoten, De Nederlanden in Vreeland en La Provence in Driebergen.

De Hoefslag in Bosch en Duin is het niet gelukt zijn ster terug te winnen. Karel V in Utrecht raakte in 2013 na acht jaar zijn Michelinster kwijt. Na zeventien jaar Blok’s Restaurant hebben eigenaren Marco en Ingeborgh Blok het roer volledig omgegooid; in januari opent MEI aan de Krommestraat in Amersfoort.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht