Horecaondernemers houden de deuren al weken noodgedwongen gesloten.
Volledig scherm
Horecaondernemers houden de deuren al weken noodgedwongen gesloten. © AD

Provincie wil geen noodfonds om gevolgen coronacrisis op te vangen

De provincie Utrecht moet een noodfonds van ruim veertig miljoen euro inrichten om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Daarvoor pleitte Forum voor Democratie in een digitale vergadering van provinciale staten vanmiddag. De partij kreeg geen bijval voor dit idee.

Het college van gedeputeerde staten (dagelijks provinciebestuur) maakte vorige week bekend dat wordt bekeken hoe de provincie zich, buiten de landelijke maatregelen, kan inspannen voor het midden- en kleinbedrijf in Utrecht. Ook de cultuur- en recreatiesector, die hard wordt getroffen door het wegvallen van inkomsten als gevolg van het coronavirus, krijgt extra aandacht.

Forum voor Democratie pleitte in een digitale vergadering van provinciale staten voor ‘een nog doortastender optreden’ van het college. Door geld in een noodfonds te storten kan volgens Forum de financiële steun, die vooral vanuit het Rijk komt, worden aangevuld. ,,Het voortbestaan van Utrechtse organisaties die niet of op onvoldoende steun van het Rijk kunnen rekenen, kan zo gegarandeerd worden.’’ De oppositiepartij had alvast de begroting van de provincie doorgepluisd en ruim 40 miljoen euro aan uitgaven gevonden die kunnen worden uitgesteld. 

Voor de bühne

Het idee voor het noodfonds kreeg nauwelijks steun van andere partijen. VVD-statenlid Arthur Kocken noemde het ‘een fonds voor de bühne’. ,,Een noodfonds voegt niets toe, nu rijk en gemeente al alles uit de kast halen.’’ Gedeputeerde Strijk (D66, financiën) noemde het creëren van een pot geld de verkeerde volgorde. Strijk wil eerst in beeld hebben waar de provincie moet bijspringen. Hij noemde het schrappen van allerlei voorgenomen projecten ook een verkeerd signaal. ,,We willen op allerlei terreinen gewoon doorgaan.’’ 

Een voorstel van de PVV om de provinciale heffing op de motorrijtuigenbelasting (opcenten) voor een kwartaal te schrappen, kon ook op weinig bijval rekenen. De PVV noemde het schrappen van de opcenten een goed signaal aan huishoudens en bedrijven die hard worden geraakt. Gedeputeerde Strijk (D66, financiën) rekende voor dat het gevolg hiervan een gat in de begroting is van 31,5 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht