Volledig scherm
D66-gedeputeerde Robert Strijk tijdens een eerdere vergadering over de jaarrekening. © Angeliek de Jonge

Provinciebestuurder diep door het stof vanwege fouten rondom ‘verdwenen miljoenen’

D66-gedeputeerde Robert Strijk is woensdag diep door het stof gegaan voor de miljoenen die ongedekt zijn overgemaakt aan aannemer BAM voor de Uithoflijn. Strijk zei dat het college zijn volle verantwoordelijkheid neemt voor wat er fout is gegaan rond de betalingen, waardoor de jaarrekening pas een jaar later kon worden vastgesteld.

In provinciale Staten vond woensdagavond een ultiem slotdebat plaats over de omstreden betalingen die zijn gedaan aan BAM. De zaak hield de Utrechtse politieke een jaar lang in zijn greep. Na maanden van onderzoek concludeerde accountant EY deze zomer dat er voor 12,2 miljoen euro aan betalingen voor meerkosten van het project ongedekt zijn overgemaakt aan de aannemer. Deze betalingen zijn gedaan zonder dat er verslagen zijn van de onderhandelingen met BAM over deze extra kosten.

Voormalig VVD-gedeputeerde Dennis Straat heeft altijd volgehouden dat ‘letterlijk alles kan worden onderbouwd’. EY concludeerde dat dit niet het geval was. Strijk draagt nu politieke verantwoordelijkheid voor – in de woorden van de oppositie – ‘de bende’ die Straat heeft achtergelaten. Oppositiepartijen de PVV, SGP en de SP, eiste van Strijk dat hij ‘onverholen en onvoorwaardelijk’ afstand zou nemen voor wat er bij de provincie is gebeurd.

Boetekleed

De D66-bestuurder trok daarop openlijk het boetekleed aan. Hij liet weten dat het in de provinciale organisatie ontbreekt aan ‘heldere taaktoedeling’ en dat ‘er geen systematische toetsing is geweest van prijsbepaling’.

,,Tussentijdse analyses waren onvoldoende en vastleggingen waren niet traceerbaar en controleerbaar’’, zei Strijk. ,,Het college erkent dit, herkent dit en gaat ermee aan de slag. Dit is een van de belangrijkste stappen die ik neem om verantwoording af te leggen.’’

Afstand

De kritische oppositie was blij met de inbreng van Strijk. Een motie waarin werd gevraagd om afstand te nemen van het handelen van het vorige college van Gedeputeerde Staten (tot aan de verkiezingen), haalde echter geen meerderheid. Strijk gaf aan dat je geen afstand kan nemen van je eigen handelen en van jezelf en ontraadde de motie.

Uiteindelijk stemden GroenLinks, PVV, de SGP, de SP, Denk, PvdD, 50Plus, de ChristenUnie en Forum voor Democratie voor de motie, waarbij die laatste partij verdeeld bleek.

Alles lezen over de Uithoflijn? Klik hier voor het dossier over de Uithoflijn.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht