PvdA De Bilt wil sociale dienst testen met mystery guest

Is het aanvragen van een bijstandsuitkering in De Bilt makkelijk voor een inwoner? De PvdA-fractie wil dat graag onderzoeken door een ‘mystery guest’ naar de sociale dienst te sturen.

Volgens de raadsfractie is er te weinig bekend of er bij de maatschappelijke dienstverlening verbeteringen nodig zijn. De raadsfractie vraagt zich af wat inwoners tegenkomen als ze bijvoorbeeld een bijstandsuitkering aanvragen, gebruik willen maken van de schuldhulpverlening, jeugdzorg nodig hebben, of een aanpassing in het huis nodig hebben.

Organisaties

De raadsfractie benadrukt er niet op uit te zijn om gemeente, BghU (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht) of stichting MENS De Bilt in een kwaad daglicht te stellen. De betrokken organisaties moeten van tevoren worden ingelicht op de komst van een ‘mystery guest’. Het gaat er de fractie juist om, om te kijken tegen welke problemen inwoners aanlopen bij de instanties.

De fractie wil daarvoor een motie indienen. Het college van burgemeester en wethouders wordt daarin gevraagd of zij de betrokken instanties willen benaderen met de vraag hoe zij tegen een dergelijk onderzoek aankijken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht