Tuindorp-Oost in Utrecht, onderdeel van Careyn
Volledig scherm
Tuindorp-Oost in Utrecht, onderdeel van Careyn © Angeliek de Jonge

PvdA en SP willen opheldering over kostbaar rapport topman Careyn

SP en PvdA in de Tweede Kamer willen opheldering van minister De Jonge van Volksgezondheid over de verkapte gouden handdruk die de huidige Careyn-topman Marco Meerdink kreeg bij zijn vertrek bij zorgconcern Espria in 2016.

De website Followthemoney.nl onthulde vorige week dat Meerdink 291.658 euro ontving van Espria. Als tegenprestatie zou hij daarvoor een rapport schrijven. Het beloofde stuk kwam in 2017 uit, waarna bleek dat Meerdink niet de schrijver en niet de onderzoeker was. Voor het onderzoeksrapport werd de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) ingehuurd. De kosten, 77.501 euro, kwamen voor rekening van Espria.

De NSOB doet vaak onderzoek voor de regering, ministeries en andere overheidsorganen. Het rapport voor Espria, dat voor intern gebruik is, bestaat voor het grootste deel uit fragmenten uit andere rapporten. Volgens de Maastrichtse hoogleraar Wim Groot is er sprake van ‘plagiaat’.

SP-kamerlid Hijink wil nu van de minister weten of de opdracht aan Meerdink wel in de haak is. ,,Is hier in uw ogen sprake van vernieuwend onderzoek waar de zorgsector echt beter van is geworden of is hier een opdracht bedacht om iemand een paar ton te kunnen uitkeren?’’ PvdA-Kamerkid Kerstens sluit niet uit dat de constructie waarbij Meerdink na zijn vertrek via een stichting opnieuw werd ingehuurd in strijd is met de Wet normering topinkomens.

Crisis

De huidige voorzitter van de Careyn-Raad van Bestuur gaat niet in op vragen van Follow the Money. Ook deze krant slaagde er de afgelopen maanden niet in met Meerdink in contact te komen. Afgelopen donderdag toonde Meerdink zich in een persverklaring van Careyn nog blij dat het toezicht van de Inspectie op het al jaren in crisis verkerende Careyn is opgeheven. Careyn heeft in de stad en provincie Utrecht onder andere verpleeghuizen en het verzorgingshuis Tuindorp-Oost.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht