Ook Monique en Martin Jansen van Buren voor Buren vrezen het gedwongen vertrek uit het pand aan de  Amsterdamsestraatweg.
Volledig scherm
Ook Monique en Martin Jansen van Buren voor Buren vrezen het gedwongen vertrek uit het pand aan de Amsterdamsestraatweg. © Angeliek de Jonge

PvdA: ‘Laat Voedselbank Ondiep en de andere initiatieven voorlopig in de oude Julianaschool blijven’

Als het aan de Utrechtse PvdA ligt, zitten organisaties zoals Voedselbank Ondiep en Buren voor Buren ook na 1 augustus nog in het pand aan de Amsterdamsestraatweg. Vandaag stelt de partij vragen over de kwestie aan het college.

Onder de paraplu van Alles onder één dak Utrecht (AOED) kregen in 2018 meerdere organisaties een plek in het oude pand van de Julianaschool. Naast de twee eerder genoemde organisaties zijn dat ook de Dierenvoedselbank, de Kledingbank, Stichting MoHuKa en de Sociale Supermarkt.

De huur van de organisaties werd na twee jaar per 1 februari van dit jaar opgezegd. Dat betekende dat per 1 augustus iedere organisatie een andere huisvesting moet hebben. 

Onzekerheid

De PvdA wil een eind maken aan deze onzekerheid en stelt het Utrechtse college daarom vragen over de kwestie, met steun van een aantal andere partijen. In januari kon de gemeente niet uitleggen waarom de organisaties het pand uit zouden moeten, zegt fractievoorzitter Rick van der Zweth. ,,Toch kregen ze 1 augustus 2020 als einddatum door. Vreemde gang van zaken. Wat ons betreft mogen ze blijven tot nieuwe huisvesting is gevonden.’’

Algemeen directeur Woonbond Paulus Jansen en PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth.
Volledig scherm
Algemeen directeur Woonbond Paulus Jansen en PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth. © Marnix Schmidt

Broek ophouden

AOED werd twee jaar betaald door de gemeente, daarna moesten de organisaties zelf de broek ophouden, maar dat is nooit gelukt. Volgens de PvdA blijkt uit een evaluatie dat deze eis nooit formeel is vastgelegd. Volgens Van der Zweth is mede daarom het vertrek helemaal niet nodig. 

,,Die organisaties doen, al dan niet vrijwillig, heel veel goed werk voor onze stad en voor de mensen met weinig geld. De gemeente moet hen juist de zekerheid geven van duurzame, betaalbare huisvesting. Het zou mooi zijn als de diverse initiatieven bij elkaar kunnen blijven. De gemeente had in ieder geval meer moeten doen om er een succes van te maken. Nu zeggen dat de initiatieven elkaar niet steunen doet wat ons betreft het idee van ‘samen sterk’ tekort.’’

PvdA-lijsttrekker Rick van der Zweth.
Volledig scherm
PvdA-lijsttrekker Rick van der Zweth. © Foto Ruud Voest
  1. Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden
    PREMIUM

    Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden

    Verbieden kan de GGD het niet en mensen die zich zonder klachten voor een coronatest melden, worden gewoon getest. Deze ‘toeristentesters’ hebben niets aan de testen en bovendien zijn die behoorlijk pijnlijk. En als mensen met een coronabesmetting niet in quarantaine willen, krijgt de veiligheidsregio in uitzonderlijke gevallen de bevoegdheid om die weigeraars verplicht thuis te laten blijven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht