Volledig scherm
. © Avira

PvdA: minister moet direct ingrijpen bij Utrechts thuiszorgaanbieder Avirazorg

Minister De Jonge van Volksgezondheid moet ingrijpen bij de Utrechtse thuiszorgaanbieder Avirazorg. De Jonge moet voorkomen dat het bedrijf, dat door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op de vingers is getikt, onder een andere naam nieuwe cliënten aanneemt. Dat stelt de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer.

De inspectie verbood Avirazorg onlangs nieuwe cliënten aan te nemen omdat het bedrijf geen veilige zorg kan garanderen. Betrokkenen verklaarden eerder deze week tegenover AD Utrechts Nieuwsblad dat de thuiszorgaanbieder dit onder de naam Stichtse Zorg wel blijft doen. De PvdA is geschrokken van de berichtgeving en wil dat de minister direct een einde maakt aan deze situatie.

PvdA-Kamerlid John Kerstens vraagt De Jonge ook nader onderzoek te doen naar het gegeven dat de bestuurders en toezichthouders van Avirazorg en Stichtse Zorg in verschillende functies actief zijn bij meerdere thuiszorgverleners in de regio Utrecht. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwde eerder dat hier het risico van belangenverstrengeling aanwezig is.

Adres

De inspectie zegt in een reactie niet door Avirazorg op de hoogte te zijn gesteld van de voortzetting van het bedrijf onder een andere naam. Volgens een woordvoerder is inmiddels wel vastgesteld dat Stichtse Zorg op hetzelfde adres is gevestigd als waar Avirazorg tot voor kort gehuisvest was. Beide bedrijven werken vanuit de wijk Overvecht.

Een aantal grote verzekeraars zegt, anders dan Avirazorg op zijn website stelt, geen contract te hebben met het Utrechtse bedrijf. Verzekeraars kunnen declaraties van niet-gecontracteerde zorgaanbieders wel uitbetalen.  Verzekeringsmaatschappij a.s.r., een grote speler, heeft besloten dat voor Avirazorg echter niet meer te doen. Een woordvoerder geeft aan dat naar aanleiding van signalen maatregelen zijn genomen. ,,En van deze maatregelen is dat we eventuele declaraties van Avira niet uitbetalen.’’

Volledig scherm
Op de website van het nieuwe bedrijf ‘Stichtse Zorg’ werd per ongeluk een keer gerefereerd aan Avirazorg. © Avirazorg

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht