Volledig scherm
Zorginstelling Careyn in Tuindorp-Oost. © Angeliek de Jonge

PvdA stelt vragen aan minister over verhuizing van ouderen zorginstelling in Tuindorp-Oost

PvdA-Kamerlid John Kerstens wil van Hugo de Jonge, minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onder andere weten waarom de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tijdens haar onderzoek naar de verhuizing van ouderen in de zorginstelling in Tuindorp-Oost niet heeft gesproken met bewoners, familieleden en  jongeren die in het zorgcentrum woonden. 

De vragen zijn gesteld naar aanleiding van een onderzoek van het televisieprogramma Zembla, waarin gesteld werd dat zorginstelling Careyn, locatie Tuindorp-Oost, de inspectie op het verkeerde been had gezet. Zembla liet een hoogleraar veiligheid en zorg naar het rapport kijken. Vorig jaar moesten verschillende bewoners, velen boven de negentig jaar, verplicht verhuizen van de zorginstelling. Dit was volledig tegen hun zin in. AD Utrechts Nieuwsblad volgde deze ontwikkelingen op de voet

Op het verkeerde been gezet 

Kamerlid Kerstens wil verder weten van minister Hugo de Jonge waarom er niet is gesproken met de 101-jarige mevrouw Piël die zich eerder tegenover onder andere het AD uitsprak over de situatie („Die zich in de media duidelijk heeft uitgesproken over haar ervaringen met Careyn, te spreken? Zou u dat niet voor de hand liggend hebben gevonden?”), waarom er niet is gesproken met een lid van de regionale cliëntenraad van Tuindorp-Oost („Had het niet voor de hand gelegen dat wèl te doen?”) , waarom er met medewerkers van Careyn werd gesproken in aanwezigheid van iemand van de Raad van Bestuur van Careyn („Kunt u zich voorstellen dat medewerkers in een dergelijk geval mogelijk niet het gevoel hebben in vrijheid te kunnen spreken?”) en waarom de inspectie koos voor een van te voren aangekondigd onderzoek bij de zorginstelling Careyn. 

Hij meent dat het in deze situatie logisch was geweest als de inspectie ook één of meerdere onaangekondigde bezoeken zou hebben afgelegd („Bent u ook van oordeel dat het juist in deze situatie logisch was geweest als de IGJ ook een of meerdere onaangekondigde bezoeken zou hebben afgelegd?”). 

Kerstens wil ook weten of de minister het eens is met de stelling van professor Klein dat zorginstelling Careyn de inspectie op het verkeerde been heeft gezet door. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht