Volledig scherm
50 km bord © Archief

PvdA wil snelheid Rondweg-Oost Veenendaal naar 50 km/u verlagen

De Statenfractie van de PvdA wil de maximum snelheid op de Rondweg-Oost in Veenendaal naar 50 kilometer per uur verlagen. Daarnaast wil de partij een extra pakket aan maatregelen om het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer te bevorderen.

De provincie beslist morgen over de mogelijkheid om de rondweg te verbreden naar 2x2 rijstroken. De PvdA vindt dat een slecht idee. „Ieder rapport van de afgelopen tijd zegt hetzelfde: meer asfalt lost files niet op. Het maakt ze op termijn alleen maar erger”, zegt Julie d'Hondt, woordvoerder mobiliteit. „Bovendien heeft het negatieve consequenties voor de luchtkwaliteit en geluidsoverlast, allemaal slecht nieuws voor de omwonenden.”

De PvdA wil dat de provincie onderzoekt of er draagvlak is bij de gemeente om de weg weer onder gemeentelijke verantwoordelijkheid te laten vallen. „Daarmee kan de gemeente zelf keuzes maken om deze problemen het hoofd te bieden, waarbij de provincie bereid zou moeten zijn financieel bij te dragen. Nu is het andersom: de gemeente wordt om een zeer forse bijdrage gevraagd van 8,5 miljoen euro, voor een weg waar ze helemaal geen verantwoordelijkheid voor dragen en ook niet over mogen meebeslissen”, zegt D'Hondt. 

De provincie stelt nu voor om de maximum snelheid op 80 km/u te houden. Als de weg ook nog eens verbreed wordt, loopt de rondweg het risico daarmee een verbindingsweg tussen de A15 en de A12 te worden, waarmee er alleen maar nog meer verkeer door Veenendaal-Oost zal komen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht