Volledig scherm
Onlangs gekapte bomen aan de zandput in Culemborg. © foto ricardo smit

PvdD stelt vragen over ‘ontbossing’ in provincie Utrecht

Het kappen van bomen in de provincie Utrecht is de statenfractie van de Partij voor de Dieren een doorn in het oog. Omdat op steeds meer plekken in de provincie bomen het veld zouden moeten ruimen, wil de partij van gedeputeerde staten opheldering.

Volgens de partij zijn op meerdere plekken in de provincie duizenden bomen gesneuveld en is sprake van ‘een tendens van structurele ontbossing’. Zo zou onder meer de Utrechtse Heuvelrug de dupe zijn van massale bomenkap, die zorgt voor verlies aan natuurbos.

Fractievoorzitter Hiltje Keller stelt: ,,Wij roepen de provincie op om haar wettelijke plicht om de natuur te beschermen op te pakken. Wij zien ook dat de natuur onder druk staat door voortdurende rijksbezuinigingen, maar bomen kappen kan en mag nooit de oplossing zijn.”

Volgens de partij is de bomenkap deels het gevolg van rijksbeleid, waardoor natuur- en terreinbeherende organisaties ‘steeds vaker’ genoodzaakt zouden zijn om natuurbos in te zetten om geld op te halen. Dit geld zou hard nodig zijn om bezuinigingen op te vangen. Gekapt natuurbos maakt vaak plaats voor commercieel interessanter ‘productiebos’, dat helpt om inkomsten te krijgen.

Wettelijke normen

Afgelopen tijd zijn onder meer bomen gekapt op de Utrechtse Heuvelrug, in Austerlitz en bij het natuurbos van Boswachterij de Amerongse Berg. Vraag aan gedeputeerde staten is of werkzaamheden volgens de wettelijk geldende normen voor duurzaam bosbeheer zijn uitgevoerd.

De partij wil verder onder meer weten of de verschraling van natuur en kaalslag binnen bosrijke gebieden en het effect hiervan op de fauna en biodiversiteit niet ‘haaks staat op het groene en duurzame beleid’ dat provincie en Staatsbosbeheer stellen voor ogen te hebben.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht