Volledig scherm
Henk van Deún op het bordes met Geert Wilders.

PVV-lijsttrekker Van Deún wordt niet vervolgd voor uitspraken over moskee

De Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deún wordt niet vervolgd voor de uitspraken die hij eerder dit jaar deed over de Ulu-moskee in de wijk Lombok. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de uitspraken niet strafbaar. 

In een radioprogramma op 15 januari van stadszender Bingo FM gaf DENK-lijsttrekker Mahmut Sungur aan te hopen dat de moskee een gebouw wordt waar Utrechters met trots naar kijken. Als reactie zei Van Deún, die ook meedeed aan het programma: „Wij hebben liever dat ie afbrandt, bij wijze van spreken. Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als godsdienst. Het is een ideologie, net als nazisme.” 

Aangifte

De moskee deed enkele dagen nadien aangifte tegen de PVV-lijsttrekker wegens discriminatie. De discriminatie-officier van het Openbaar Ministerie heeft de uitspraken vervolgens getoetst aan de wet. 

Volgens het OM is er geen sprake van discriminatie, omdat Van Deún zich alleen kwetsend uitlaat over een godsdienst en niet over een groep mensen wegens hun ras of godsdienst. ,,Voor aanhangers van de betreffende godsdienst kunnen dergelijke uitlatingen grievend zijn, maar dat betekent niet dat de uitlatingen betrekking hebben op de aanhangers zelf’’, aldus het OM. ,,Dat maakt dat de uitlatingen van de PVV’er, hoe kwetsend en schokkend ook, in de zin van de wet niet strafbaar zijn.’’

Ook stelt het OM dat er geen sprake is van opruiing, omdat er niet werd opgeroepen tot het plegen van strafbare feiten. Daarom zal Van Deún niet strafrechtelijk vervolgd worden.

Dubbel

Woordvoerder Alpay Demirci van de Ulu-moskee zegt nog niet te weten wat het bestuur nu gaat doen. „Het is een beetje dubbel. Hoe ver ga je door? We moeten het hier nog eens goed over hebben binnen het bestuur. We willen geen onderdeel zijn van welke politieke partij dan ook. We hebben hier een jurist voor die ons kan adviseren.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht