Volledig scherm
De skyline van Doha. Inzet: Laura © .

'Qatar heeft sterke zaak tegen Utrechtse Laura'

De 22-jarige Laura die in Qatar beschuldigd wordt van seks buiten het huwelijk, wacht een lastige zaak. De vrouw zit al maanden vast en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de moeder van Laura laten weten dat justitie in Qatar 'een sterke zaak heeft op grond van een gedegen vooronderzoek'.

Quote

Een paar jaar geleden zei ze inderdaad opeens dat ze moslim was. Maar ben je dat dan ook meteen?

Moeder van Laura

Het vooronderzoek waar Buitenlandse Zaken in de verklaring naar verwijst, bestaat uit onderzoek door een arts, getuigenverklaringen en mogelijke camerabeelden, zo laat de moeder van Laura aan het AD weten.

Er zou nog geen officiële tenlastelegging zijn. Morgen dient de zaak tegen de Utrechtse. 

Volgens het ministerie helpt het niet mee dat Laura zelf moslima is. ,,Het beeld is ontstaan dat Laura vrijwillige seks had met de medeverdachte, die ook is aangeklaagd en eveneens moslim is", aldus Buitenlandse Zaken. De moeder van Laura beaamt dat haar dochter heeft gezegd dat ze moslima is, maar betwijfelt hoe serieus dat is. ,,,Een paar jaar geleden zei ze inderdaad opeens dat ze moslim was. Maar ben je dat dan ook meteen?"

Versies
De Utrechtse zou in maart meerdere versies hebben verteld over de seks in het appartement in Doha, zo zou ze een keer hebben gezegd dat het vrijwillig was en een andere keer dat het haar om geld te doen was. De vrouw deed aangifte met het verhaal dat ze verkracht was.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra benadrukte vandaag dat het nodig is om eerst alle feiten op een rijtje te krijgen. Hij spreekt over een persoonlijk drama voor de vrouw, maar ,,we weten niet wat er nou precies gebeurd is." Zaterdag stelden de VVD en andere partijen nog vragen aan de regering over de affaire in het islamitische Qatar. Als je dit in zo'n land meemaakt, is het nog net een slagje erger, aldus Zijlstra in het programma Buitenhof. Hij vindt het belangrijk dat de Nederlandse ambassade alle steun verleent die nodig is.

Familie
De familie van Laura wist niet dat de vrouw in Qatar verbleef. Laura vertelde dat ze op vakantie ging naar Frankrijk, maar in plaats daarvan is ze met een vriendin stiekem doorgereisd naar Qatar.

Haar moeder ontvangt stelselmatig telefoontjes van de familie van de dader. ,,Ze willen dat ik instem om hem met mijn dochter te laten trouwen.''

Mediastilte
De familie van Laura heeft inmiddels een mediastilte ingesteld. ,,We hebben ons doel bereikt: er is aandacht voor haar zaak gegenereerd en het is ons gelukt de kwestie op de politieke agenda te zetten'', aldus advocaat Brian Lokollo.

Het is nog onbekend of Lokollo vanuit Nederland of Qatar zal blijven optreden als raadsman van de 22-jarige Laura.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht