Volledig scherm
© Angeliek de Jonge

Qbuzz start proef met cashless rijden in Utrecht

Busvervoerder Qbuzz start zo snel mogelijk een proef met cashless (zonder contant geld) rijden. Dat heeft Qbuzz zaterdagmiddag besloten na overleg met vakbond FNV.

Aanleiding voor de  'versnelde invoering' van het cashless rijden is een overval op een buschauffeur op de Rio Brancodreef in de Utrechtse wijk Overvecht vrijdagavond. De chauffeur werd door een 15-jarige jongen bedreigd met een steekvoorwerp, waarna de verdachte er met onbekende buit vandoor ging.  

Quote

We willen allemaal heel graag zo'n proef. Maar het moet wel zorgvuldig gebeuren

Qbuzz-woordvoerder Fabian Wegewijs

Volgens de chauffeursbond van FNV had Qbuzz  al vanaf begin dit jaar zonder contant geld moeten rijden. ,,Dit willen we ook allemaal heel graag,'' zegt Qbuzz-woordvoerder Fabian Wegewijs. ,,Maar het moet wel zorgvuldig gebeuren.  De proef starten we door de overval nu ook zo snel mogelijk in Utrecht.''

Levertijd

Volgens Wegewijs is nog niet te zeggen wanneer precies. ,,We doen de proef met apparatuur die eerder al met succes in Groningen is getest. Hiermee kun je wel pinnen, maar niet meer met contact geld een kaartje kopen.  De startdatum in Utrecht is onder meer afhankelijk van de levertijd van de apparatuur.'' 

Het is volgens de woordvoerder niet aannemelijk dat meteen de hele vloot wordt uitgerust met de nieuwe apparatuur. ,,We zullen hiervoor een beperkt aantal bussen inzetten. Met name  in de avonduren, omdat de bussen dan meestal niet vol zijn en het risico op een overval daarmee groter is.'' 

Burgernetmelding

Die overval op de Rio Brancodreef, afgelopen vrijdag, vond ook in de avonduren plaats, omstreeks 20.30 uur. De politie zette vlak na de overval de wijk met veel eenheden af. Ook werd een burgernetmelding uitgegeven met het signalement van de verdachte. 

Uiteindelijk zagen medewerkers van het busbedrijf op de Bostondreef/Detroitdreef iemand in de struiken zitten. Deze rende weg maar kon door hen worden aangehouden.  Dat was omstreeks 21.00 uur. 

De jongen is overgebracht naar het bureau en zijn moeder is in kennis gesteld. Volgens Wegewijs is de chauffeur ‘stevig geschrokken’. De chauffeur raakte niet gewond. Een collega-buschauffeur spreekt op Facebook over een man 'met een groot mes' die de daad zou hebben gepleegd. Dit kan U-OV niet bevestigen.

U-OV zegt volledig mee te werken aan het onderzoek van de politie. Chauffeurs hebben een kleine hoeveelheid geld bij zich voor kaartverkoop in de bus.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht