Volledig scherm
Vlakbij het speelbos in Houten wordt volgend jaar een restaurant met parkeerplaats gebouwd, als de gemeenteraad daarmee instemt. © William Hoogteyling

Raad Houten mag het zeggen: wel of geen restaurant in bos Nieuw Wulven?

De vraag of er wel of niet een ‘theehuis’ mag komen in bos Nieuw Wulven bij Houten, wordt komende maand beantwoord door de Houtense gemeenteraad. Die moet eind oktober akkoord gaan met de wijziging van het bestemmingsplan dat daarvoor nodig is. 

Burgemeester en wethouders hebben eerder al hun medewerking toegezegd aan de bouw van het restaurant. Dat komt in de buurt te staan van het huidige speelbos. Omwonenden organiseerden vorig jaar een online petitie tegen dit plan. Zij vinden dat het bos met rust moet worden gelaten en dat het ‘geen pretpark’ mag worden. Zij riepen de politiek op een streep door het initiatief te trekken.

Om het restaurant straks gemakkelijk te kunnen bereiken, komt er volgens de plannen een extra afslag van de Rondweg plus een parkeerplaats met honderd plekken. Die afslag is ingetekend tussen de wijken De Weide en De Velden. De kosten komen voor rekening van de gemeente Houten, de provincie Utrecht en Staatsbosbeheer als beheerder van het bosgebied.

Meer bezoekers

Nieuw Wulven is een jong bosgebied tussen Houten en Bunnik, speciaal aangelegd om meer ruimte voor dagrecreatie te bieden aan de steeds drukker wordende Utrechtse regio. Amelisweerd, dat feitelijk op een steenworp afstand ligt, wordt zeker in de weekends overlopen door natuurliefhebbers en dagjesmensen. Nieuw Wulven moet hen een alternatief bieden. Het aantal bezoekers blijft echter achter bij de verwachtingen. Dat zijn er nu jaarlijks zo’n 80.000. De bedoeling is dat het beoogde restaurant met vergaderaccommodaties straks meer mensen op de been brengt en dat het aantal bezoekers van Nieuw Wulven de komende jaren verdubbelt.

Het geld dat het oplevert heeft Staatsbosbeheer hard nodig. Enkele jaren geleden zijn de rijkssubsidiegelden voor het beheer en onderhoud van bosgebieden zoals Nieuw Wulven weggevallen, met als gevolg dat boseigenaren — naast Staatsbosbeheer bijvoorbeeld ook het Utrechts Landschap — op zoek moesten naar andere bronnen van inkomsten. Horeca is zo’n geldbron.

Streekproducten

Bij het restaurant komen ook een trimbaan en speeltoestellen voor kinderen. Het parkeerterrein wordt afgesloten met een slagboom, zodat het terrein niet toegankelijk is als het restaurant gesloten is. Het is volgens de initiatiefnemers allesbehalve de bedoeling er een pannenkoekenhuis van te maken. Het richt zich op streekproducten. Wandelaars kunnen er terecht voor een kop koffie of iets te eten. Er kan ook een ruimte worden afgehuurd voor vergaderingen. 

Het Brede Bos, een project voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gaat helpen hij het groenonderhoud in de omgeving. Als de raad akkoord gaat, kan volgend jaar de bouw van start gaan. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht