Volledig scherm
Camera's leggen binnenkort ook de raadsvergadering van Nieuwegein vast. © AD

Raad Nieuwegein eind dit jaar ook in beeld

In navolging van de stad Utrecht en de meeste andere gemeenten in de regio wil nu ook Nieuwegein haar raads- en commissievergaderingen live via internet zichtbaar maken. De raadscommissie voor algemene bestuurlijke zaken buigt zich donderdag over een voorstel van burgemeester en wethouders.

Die willen bijna een ton beschikbaar stellen voor de aanleg van de benodigde apparatuur waarmee automatisch de vergadering in beeld gebracht kan worden. Dat was de wens van de gemeenteraad na een oproep in een motie van Stadspartij Núwegein twee jaar geleden.

Weergave van de debatten via internet moet de transparantie van het bestuur verbeteren en de Nieuwegeiners meer betrekken bij het politiek proces. Als de gemeenteraad eind deze maand zijn fiat geeft aan het voorstel, is het de bedoeling dat de vergaderingen vanaf november via de gemeentelijke website te zien zijn.

Laatste grotere gemeente

In de stad Utrecht is onlineweergave al jaren gemeengoed. Ook IJsselstein, Houten, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Culemborg en Veenendaal en Stichtse Vecht zijn via het computerscherm te volgen. In Zeist zijn de beraadslagingen vooralsnog alleen te beluisteren via Slotstad RTV. Ook Provinciale Staten zijn al sinds enkele jaren rechtstreeks te volgen. Nieuwegein is dan ook de laatste grotere gemeente in de regio Utrecht die tot livestreaming overgaat. 

Mensen die als inspreker hun zegje willen doen bij de gemeenteraad moeten er rekening mee houden dat ook hun bijdrage te zien zal zijn. Bedenkingen hierover zijn op advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) terzijde geschoven. De VNG heeft aangegeven dat vergaderingen van de raad en commissies openbaar zijn en dat het mensen vrijstaat om, als zij niet in beeld willen komen, van het in- of meespreken af te zien. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht