Volledig scherm
Margot en Koen wachten al een paar jaar op de bouw van zorglandschap Bloemendaal in Vianen. Zij kunnen dan dichter bij vrienden en familie wonen. © William Hoogteyling

Raad van State: bouw van zorgwoningen in Vianen kan beginnen

Woningcorporatie LekstedeWonen mag verdergaan met de ontwikkeling van Zorglandgoed Bloemendaal langs de Lange Waaijsteeg in Vianen. Dat staat in de uitspraak van de Raad van State, die alle bezwaren ertegen ongegrond en deels niet-ontvankelijk verklaart.

Zorglandschap Bloemendaal komt te liggen in de driehoek van de Helsdingse Achterweg, de Lange Waaijsteeg en het Merwedekanaal. Het is een stuk agrarisch land van ruim 17 hectare waarvan een deel wordt bebouwd met zestien zorgwoningen voor jongeren met een beperking, evenzoveel zorgplaatsen voor mensen met dementie en een woning voor de beheerder. Ongeveer 5 hectare wordt nieuwe natuur met boomgaarden en speelobjecten, bloemrijke graslanden, openbare wandelpaden en een collectieve moestuin. De bouwhoogte wordt maximaal 8 meter.

Natuurorganisaties Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden, de stichting Buiten Gezond Vianen en stichting Het Groene Hart hadden bezwaar aangetekend omdat zij vinden dat de plannen indruisen tegen de regels van de provincie met betrekking tot bouwen in buitenstedelijk gebied. Ze vinden het een aantasting van het landschap en zijn van mening dat een dergelijke voorziening ook binnenstedelijk neergezet kan worden. Verder vrezen ze dat de gebouwen ook als ‘gewone woningen’ gebruikt kunnen gaan worden.

Bouwvergunning aanvragen

De Raad van State vond geen enkel bezwaar afdoende om de bouw van het zorglandschap tegen te houden. LekstedeWonen kan nu dus een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente Vijfheerenlanden. Stichting De Iris voert de plannen uit voor de zorgwoningen voor jongeren met een beperking en De Herbergier doet dat voor de zorgplekken voor dementerenden.

In 2008 al zijn de ideeën voor het realiseren van plekken naar buiten gekomen bij LekstedeWonen en sinds 2011 heeft stichting De Iris zich sterk gemaakt voor het verwezenlijken van (een deel van) het zorggedeelte. Els van Maurik van stichting De Iris ziet een jarenlange inzet eindelijk beloond: ,,Wij zijn erg blij met de positieve uitspraak van de Raad van State. Voor de toekomstige bewoners en hun ouders is er nu duidelijkheid. Na zoveel jaren kan nu het bouwen beginnen.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht