Volledig scherm
De file op de Weg der Verenigde Naties na een eerdere storing in de tunnel © Marnix Schmidt

Raad van State: gemeente Utrecht heeft genoeg info gegeven over aantal autokilometers in de stad

De Raad van State noemt het ‘niet ongeloofwaardig’ dat de gemeente Utrecht geen extra informatie heeft over de afname van het aantal autokilometers in de stad. Een verzoek van de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht om de onderliggende berekening is afgewezen.

Hoe berekent de gemeente Utrecht hoeveel autokilometers per dag in de stad worden gereden? Daar draaide het om in de juridische strijd, die werd gevoerd tot aan de  hoogste instantie voor bestuurlijke zaken in Nederland.

Volgens een rapport van de gemeente is het aantal autokilometers in de stad afgenomen. De Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht gelooft dit niet en vroeg de gemeente in een zogenoemd Wob-verzoek om documenten waarin de berekening hiervan staat. Toen de gemeente aangaf deze documenten niet te hebben - de berekening is door een extern bedrijf uitgevoerd - stapte de stichting naar de rechtbank in Utrecht.

Nadat de rechtbank oordeelde dat de gemeente voldoende informatie had verstrekt, volgde een gang naar de Raad van State. Deze oordeelde vandaag dat het ‘niet ongeloofwaardig’ is dat Utrecht geen documenten van de berekening heeft, ‘omdat die berekening is uitgevoerd door verkeersmodelsoftware en die software bij een extern bedrijf berust’.

Woningbouw

Kees van Oosten van de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht zei eerder dat de gemeente zich schuldig maakt aan ‘schoonrekenen’ door de autokilometers te verlagen. ,,Utrecht is een snelgroeiende stad, het autoverkeer neemt jaarlijks toe. Het is totaal ongeloofwaardig dat de gemeente voor 2013 aanzienlijk lager uitkomt dan in 2006.’’ Door de cijfers naar beneden bij te stellen, wordt de deur volgens Van Oosten opengezet voor woningbouw en meer verkeer.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Gökmen Tanis, de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, moet vandaag voor de rechter in Utrecht verschijnen. Op last van de rechtbank moet hij aanwezig zijn als tijdens de zitting van vandaag de stand van het onderzoek wordt besproken. De vorige keer dat Tanis verplicht aanwezig moest zijn, ging dat gepaard met veel gedoe. De verdachte moest toen zelfs met banden worden gekneveld. Tanis zei toen het Nederlandse rechtssysteem ‘niet te erkennen’. Bij de aanslag op 18 maar vielen drie doden, een vierde slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak start op 12 maart.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht