Een groepje van vijf motorrijders op de Lekdijk.
Volledig scherm
Een groepje van vijf motorrijders op de Lekdijk. © Koen Laureij

Raad van State: verbod voor motorrijders op Lekdijk bij Lopik blijft van kracht

Een gedeelte van de Lekdijk-West tussen Lopik en Schoonhoven mag in zomerse weekends afgesloten blijven voor motorrijders. Tot dat oordeel komt vanochtend de Raad van State in Den Haag.

Drukte op de Lekdijk-West bij Lopik op zondag.
Volledig scherm
Drukte op de Lekdijk-West bij Lopik op zondag. © Karin Verhoef

De Motorrijders Actie Groep (MAG) en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging waren hier in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Utrecht, die oordeelde dat de gemeente Lopik op goede gronden en na een zorgvuldige afweging had besloten een gedeelte van de Lekdijk dicht te gooien voor motorrijders.

De MAG en de KNMV legden zich daar niet bij neer. Zij vinden dat motorrijders worden gediscrimineerd en dat ‘de goeden lijden onder de kwaden’. Lopik voerde vorig jaar de maatregel in. De politie gaf daarbij meteen aan dat handhaving ter plekke geen prioriteit heeft. Vorig jaar verdwenen uit protest de borden die het verbod aanduidden direct nadat ze geplaatst werden.

Lopik voerde het verbod in om langzaam verkeer en aanwonenden te beschermen tegen motorrijders die met hoge snelheid en veel lawaai, soms in grote groepen, over de Lekdijk rijden. De belangenorganisaties menen dat de goeden niet onder de kwaden moeten lijden en dat ze recht hebben op de openbare weg. De Raad van State-rechter wijst er in zijn uitspraak op dat er sprake is van een beperkte afsluiting in een beperkte periode, en dat er alternatieve routes voor de motorrijders voorhanden zijn die niet onveilig zijn.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht