Raadsleden als blinden door centrum Zeist

VideoBlinden en slechtzienden raken op het nieuw ingerichte Emmaplein in Zeist het spoor bijster. Het centrum kent  geen stoepranden en kleurverschillen meer die ook voor blindengeleidehonden voetgangersgebied onderscheiden van de rijbaan.

Volledig scherm
© Boas Photo

,,Mijn hond raakt het spoor bijster en neemt nu de kortste route.  Dat zegt Marko Molenaar (30) die op straat sterk van zijn geleidehind afhankelijk is. ,,De mensen denken dat een hond ook wel stopt voor auto's, maar dat is niet zo. Hij kan wel obstakels ontwijken, maar komt er een auto aan, dan kan ik zo in het ziekenhuis  belanden.

Molenaar is dan ook niet blij met de herinrichting van het Zeister centrum. Weliswaar zijn er looplijnen aangebracht, die blinden en slechtzienden kunnen voelen, maar dat is niet afdoende, meent Molenaar. Zeist kent bovendien met onder meer Bartimeùs naar verhouding veel inwoners met een zichtbeperking.

Grote respons

Om aandacht te vragen voor de problematiek nodigde Molenaar zaterdag gemeenteraadsleden uit voor een geblindeerde wandeltocht door het centrum van Zeist. Tot zijn eigen verbazing was de respons groot. En zo begaf een tiental  volksvertegenwoordigers zich over de Voorheuvel en het Emmaplein. Molenaar wil  met zijn actie de Zeister politiek meer bewust maken van de effecten van hun keuzes op mensen die slecht zien.

,,Waar is nu de stoeprand'', en soortgelijke kreten waren veel te horen volgens Molenaar. Volgens hem hebben de deelnemende raadsleden in elk geval duidelijk ervaren hoe lastig het kan zijn je weg te vinden in het centrum van Zeist zonder zicht. Dat is er bovendien met herinrichtingen van de laatste tijd niet beter op geworden.  

Molenaar heeft zijn actiemoment strategisch gekozen. ,,Het is verkiezingstijd, ik weet het. Ik hoop dat de raadsleden hun ervaring meenemen naar de volgende periode''.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht