Volledig scherm
© Beja

Ramen in trek: alle 162 prostitutieruimtes verhuurd

ZandpadAlle 162 te bouwen prostitutieruimtes in Overvecht zijn verhuurd aan nieuwe exploitanten. Kort voor het weekend werd het laatste contract getekend, meldt vastgoedontwikkelaar Beja uit Hoogeveen.

Woordvoerder Bert van der Veen van Beja spreekt van een mijlpaal. Het vanaf de grond opbouwen van een nieuwe prostitutiewijkje noemt hij een uniek project in Europa.

Na de sluiting van het Zandpad in 2013 wil de gemeente Utrecht nu op een steenworp afstand met een schone lei beginnen en een nieuwe prostitutiezone laten verrijzen. Na een lange zoektocht hadden drie bedrijven interesse in het bouwen van de werkruimtes, om die daarna te verhuren aan verschillende exploitanten. Vorige week werd bekend dat Beja is uitgekozen.

Non-profitorganisatie
Het merendeel van de exploitanten is actief in de seksbranche in andere steden, waaronder Groningen, Den Haag en Antwerpen. Twee exploitanten zijn nieuw in de sector, waarvan er één een non-profitorganisatie is. ,,Deze exploitant zet zich volledig in voor het welzijn van de dames'', verklaart Van der Veen.

Freya, het bedrijf dat zich sinds 2013 inspant om de bestaande prostitutieruimtes aan het Zandpad en de Hardebollenstraat weer in gebruik te nemen, heeft geen overeenkomst. Volgens eigenaar Caja van Tolie is ze uitgesloten door Beja na kritiek op de huurprijzen. Die voldoen niet aan de gemeentelijke regels, stelt ze.

Uitsluiten
Het vastgoedbedrijf noemt het uitsluiten van Freya 'pertinent niet waar'. ,,We hebben een gesprek gehad, waarin het bedrijf aangaf dat ze acht kamers wilde huren. Daarna hebben we niets meer gehoord.'' Volgens de woordvoerder kan Freya, als het bedrijf dat wil, op de reservelijst komen.

De aangemelde exploitanten moeten goedgekeurd worden door de gemeente. Daarna kunnen ze de ruimtes doorverhuren aan prostituees.

Non Nobis
Een van de mogelijke bouwers die niet door de gemeente is gekozen, is Non Nobis uit Zeist. Deze stichting is actief in vastgoed ten behoeve van maatschappelijke organisaties, zoals zorgorganisaties. Non Nobis had een plan van aanpak ontwikkeld waarmee misstanden in de raamprostitutie worden tegengegaan en gaat hierover nu in gesprek met andere gemeenten.

De planning is dat half augustus wordt begonnen met het kappen van ruim 200 bomen langs de Einsteindreef. De werkruimtes kunnen volgend voorjaar in gebruik worden genomen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht