Ramkrakers kijken nog eens goed bij Amac naar binnen: shit de winkel is leeg!

VideoEen groep mannen die wilde inbreken bij Appleverkoper Amac in winkelcentrum The Wall in Utrecht is zonder buit naar huis gekeerd. Met een auto reden zij zaterdagochtend rond 5.15 uur de slagboom van het terrein kapot. Vervolgens parkeerden zij twee auto's voor de etalage van Amac.

De opnamen van de beveiligingscamera’s van Amac laten zien hoe de drie mannen met bivakmutsen vervolgens uitstappen en tegels uit de auto tillen, mogelijk om een schans te bouwen. Het vermoeden bestaat dat ze op deze manier de pui wilden rammen met de auto die - zo bleek later - gestolen was. De andere auto zou dan dienen als vluchtmiddel.

Na ruim anderhalve minuut registreerden de camera's dat een van de inbrekers opmerkt dat de winkel leeg is. De dader spreidt daarop zijn armen van schrik. Verslagen kijken de inbrekers vervolgens naar binnen. Ze discussiëren nog even, om uiteindelijk te vertrekken.

Dat de winkel leeg is, is veranderd beleid, legt Amac-eigenaar Ed Bindels uit. ,,Eind mei zijn na een ramkraak in ditzelfde filiaal bijna alle showmodellen van Apple-producten buitgemaakt. Daarom halen we nu elke avond alle MacBooks en iMacs uit de winkel.’’ Niet slim van de potentiële dieven, vindt hij. ,,Als ze wat vooronderzoek hadden gedaan, hadden ze dat kunnen zien.’’

Amac heeft meer maatregelen genomen. ,,We hebben ook een systeem met mistgeneratoren geïnstalleerd. Die vullen in een paar seconden de volledige winkel met een dikke verblindende laag mist.”

Omdat er geen schade aan het pand is en er niets vermist is, heeft Amac geen aangifte bij de politie gedaan.

Volledig scherm
Op de achtergrond staan de ramkrakers en kijken bij Amac naar binnen. © Amac
  1. Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...
    PREMIUM
    video

    Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...

    Bob Ross was in de jaren 80 en 90 een iconische kunstenaar, gezegend met een enorme haardos, die op tv liet zien hoe je landschappen kon schilderen met paletmes en dikke kwasten. Dát kan ik ook, dacht menig televisiekijker die hem indertijd bezig zag. Dát kunnen wij óók, dachten zaterdagmiddag en -avond 340 Bob Ross-fans in TivoliVredenburg tijdens het Bob Ross’en XL. Maar dát viel niet mee.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht