Volledig scherm
Jan Blom ergert zich groen en geel aan de troep en stank bij zijn overburen. © Ruud Voest

Ratten rond Zusterflat door afval bewoners

Er is gedonder over een complex van de omstreden huisbaas Marcel van Hooijdonk. Bewoners en buren hebben veel last van het afval van andere bewoners, waar onder meer ratten op af komen.

Het verhuren van kantorencomplex De Zusters door woningcooperatie Mitros aan 'huisjesmelker van het Jaar' Van Hooijdonk was achteraf niet zo'n verstandige zet, gaf Mitros onlangs zelf toe in deze krant. Net als op veel andere plekken vraagt Van Hooijdonk te veel huur en Mitros probeert dat nu te repareren.

Ondertussen is het gebouw aan de Lomanlaan in Utrecht de laatste maanden steeds verder gevuld met bewoners, die het niet zo nauw nemen met de huisregels. Rondom de paar containers die het afval van het complex moeten verstouwen, is het een bende. Etensresten en andere rommel liggen meer naast dan in de containers. De rommel waait de straat op, vogels doen zich tegoed aan de restanten en er zijn al dode ratten gevonden.

Kinderdagverblijf
De containers staan wel op het terrein van het complex zelf, maar de hekken staan, net als de containers zelf, altijd open. Ernaast staat een enorme opengebroken kluis die blijkbaar de interesse van de politie nog niet gewekt heeft. Tussen het complex en de containers in zit bovendien een kinderdagverblijf. Als de kinderen buiten spelen, waait de rommel hen tegemoet.

Jan Blom, die aan de overkant woont, kijkt net als zijn buren dagelijks op de rotzooi neer. Hij diende al enkele maanden geleden een klacht in bij de gemeente, maar meer dan een ontvangstbevestiging daarvan heeft hij tot nu toe nog niet ontvangen.

Quote

Het stinkt en het is een smeerbende. Dit laten ze gewoon gebeuren.

Jan Blom, overbuurman

Blom: ,,Het is een smeerbende, het stinkt en trekt ongedierte aan. Het enige dat ik via via hoor, is dat het particulier terrein betreft en dat de gemeente daar niet over gaat. Zodra er in het park hiernaast een mini-festivalletje komt, worden we overstelpt met informatie van de gemeente om de overlast te beperken. Dit laten ze gewoon gebeuren.''

Ingrid van den Oever van de bewonerscommissie van het complex Lomanlaan 103 ergert zich ook aan de rommel. Die groeide volgens haar pas echt goed toen op de onderste verdieping tientallen Poolse werklui neerstreken. ,,Met de studenten die hier al langer wonen ging het prima,'' zegt Van den Oever. ,,Maar de laatste tijd zijn er veel mensen die het niet zo nauw nemen met de regels van fatsoen.''

Mitros beloofde bij het verhuren van het complex aan Van Hooijdonk goed de vinger aan de pols te zullen houden om te zien of hij zich als een goed huurder gedraagt. ,,We hebben de klachten ontvangen en hebben contact met de bewonerscommissie. Die zal de bewoners er nogmaals op wijzen dat ze de containers steeds goed moeten afsluiten. Ook zijn we constant in gesprek met Van Hooijdonk om te zoeken naar een andere oplossing.'' Van Hooijdonk zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Verdubbeling
De gemeente Utrecht zegt dat er inmiddels maatregelen genomen zijn tegen de overlast door het aantal containers te laten verdubbelen. ,,We zijn alleen vergeten meneer Blom hierover te informeren. Heel vervelend, maar we houden in ieder geval ook de komende tijd de vinger aan de pols.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht