Rechtbank legt 20 jaar cel op aan moordenaar broer kroongetuige Nabil B.

videoDe rechtbank in Amsterdam heeft Shurandy S. veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. De rechtbank noemt de moord ernstig en schokkend, maar komt tot een lagere straf dan het OM had geëist. Het OM gaat in beroep tegen het vonnis. 

Volledig scherm
Shurandy S. heeft bij de rechtbank in Amsterdam een bekennende verklaring afgelegd. © Renée van de Kerkhof

Het OM had eerder al 28 jaar celstraf gevraagd, omdat met de moord op de broer van de kroongetuige de rechtstaat zou zijn aangetast. ,,Dit is een regelrechte aanslag op het Nederlandse strafrechtsysteem. De opsporing van gevaarlijke criminelen wordt hierdoor ernstig bemoeilijkt,”  zei de officier van justitie vier weken geleden tijdens het proces.

Quote

Er zijn geen redenen om aan te nemen dat u wist dat het doelwit een familielid was. De intentie die de opdrachtge­vers hadden kan u niet worden toegere­kend.

Rechtbank

De rechtbank oordeelt echter dat S. niet wist dat het slachtoffer de broer van een kroongetuige was. ,,Er zijn geen redenen om aan te nemen dat u wist dat het doelwit een familielid was. De intentie die de opdrachtgevers hadden kan u niet worden toegerekend.”  Ook het feit dat het risico op herhaling klein wordt geacht komt de rechtbank tot een lagere straf.  Naast de moord is S.ook vervolgd voor wapenbezit en heling. Shurandy S. hoorde het vonnis onbewogen aan. De familie van Reduan B. volgde het proces vanuit een afgeschermde en beveiligde ruimte in de rechtbank. 

Aangewezen persoon

Volledig scherm
© anp

De 40-jarige Hilversummer, een voormalig profvoetballer, had eind december tijdens de strafzaak al een bekennende verklaring afgelegd. Hij zei dat hij nadat hij de moordopdracht had aangenomen niet wist wie het doelwit was. ,,Het ging in de periode dat ik werd gevraagd heel slecht met mij. Ik gebruikte cocaïne, mijn relatie ging slecht en mijn ouders waren net uit elkaar. Als ik erover nadenk denk ik dat ik de aangewezen persoon was (voor de opdrachtgevers, red.) om hiervoor contact op te nemen.”  S. zei te kampen met een verslavingsprobleem. Hem was een bedrag van 100.000 euro toegezegd, maar hij zegt daarvan geen cent te hebben ontvangen.

Reduan B. (41) werd in maart 2018 in het kantoor van zijn bedrijf in Amsterdam-Noord door S. doodgeschoten. De moord was een vergelding voor de stap die Reduans jongere broer had gezet: overlopen naar justitie en in ruil voor strafvermindering belastende verklaringen afleggen. Nabils verklaringen over Ridouan Taghi (41) en Saïd Razzouki (46) zijn voor het OM van groot belang en zorgden voor een doorbraak in tal van onderzoeken naar liquidaties in het criminele circuit. Het OM gaat er vanuit dat Taghi ook de moord op Reduan heeft laten uitvoeren. Het OM maakte eerder een onderschept bericht van Taghi openbaar . ‘Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd’, schreef hij over Nabil.

Kritiek op OM

Volledig scherm
Bloemen bij het bedrijf van Reduan B. © ANP

De moord op Reduan bracht ook een flinke stroom aan kritiek op het OM op gang. De familie B. liet tijdens het strafproces duidelijk weten dat het OM fouten heeft gemaakt rondom de presentatie van Nabil als kroongetuige. De familie vindt dat het OM de veiligheidsrisico's onvoldoende heeft beoordeeld.,, Reduan was fel tegen de kroongetuigedeal, omdat hij wist hoe gewetenloos monsters als jij zijn”, zei een zus tijdens de strafzaak in haar verklaring tegen Shurandy. „Het is daarom extra wrang dat juist hij het slachtoffer is geworden.” Het AD publiceerde gisteren een verhaal waaruit bleek hoe problematisch de relatie tussen de beveiliging van de familie B. en het OM verloopt.

Woensdag bracht Het Parool ook chatberichten van Reduan in de openbaarheid. ,,Wij zijn niet van belang. Wij zijn collateral damage (nevenschade),’ schrijft hij twee dagen voordat hij zal worden vermoord. Hij zegt ‘geen oog dicht te hebben gedaan vannacht'. Ook zegt hij er van overtuigd te zijn dat hij in de gaten wordt gehouden door figuren. ‘Ze stonden op ons te wachten (..) 101 procent,’ schrijft hij. 

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Politie op de plek waar de moord heeft plaatsgevonden. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht