Volledig scherm
Op de kruising waar 10 maart de 8-jarige Milan om het leven kwam in Nieuwegein lagen wekenlang bloemen bij het straatnaambord. © Koen Laureij

Rechtbank legt vier jaar cel op voor ongeluk waarbij Milan (8) om het leven kwam

Vier jaar cel en vijf jaar niet autorijden. Daartoe veroordeelde de Utrechtse rechtbank vandaag de 56-jarige Nieuwegeiner Cornelis B. voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op 10 maart in Nieuwegein. Op de kruising van de Graaf Florisweg met de ’s Gravenhoutseweg kwam de 8-jarige Milan om het leven. Zijn twee jaar oudere broer raakte zwaargewond.

De rechtbank meent dat B. roekeloos rijden verweten kan worden. De officier van justitie was zonder twijfel dezelfde mening toegedaan en eiste zes jaar celstraf met een rijontzegging voor vijf jaar. B’s advocaat bepleitte een werkstraf van 240 uur, omdat ‘juridisch gezien niet gesproken kan worden van roekeloos rijgedrag’.

Zelf meende B. dat hij in elk geval straf verdiend heeft. ,,Ik ben een monster, een moordenaar, liet hij zich emotioneel ontvallen. Familieleden schetsten in hun spreekrecht het verlies van Milan, de periode na zijn overlijden en hun toekomstperspectief. De opa van Milan deed een beroep op B. niet in hoger beroep te gaan. 

B. erkende voor de rechtbank twee weken geleden dat hij die zondagmiddag gruwelijk in de fout was gegaan. Hij was een eindje gaan rijden met een fles wodka bij de hand, om te ontsnappen aan de spanningen van onder meer zijn baan die op de tocht stond.

Uit politieonderzoek bleek dat B. vlak voor het ongeluk met circa 130 kilometer per uur reed, het gaspedaal nagenoeg volledig had ingetrapt en door een verkeerslicht reed dat al bijna zeven seconden op rood stond. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht