Volledig scherm
© ANP XTRA

Rechter bevestigt: mens is bestuurder in Tesla, niet de automatische piloot

Niet de Tesla, maar degene die op de bestuurdersstoel van de auto zit is de feitelijke bestuurder. Dat heeft de kantonrechter van de Utrechtse rechtbank vanmiddag bepaald in de zaak tegen Tesla-rijder Vincent Everts. 

Niet de automatische besturing, maar de mens op de bestuurdersstoel is verantwoordelijk voor het rijden van een Tesla. En die mens mag daarom geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden, oordeelde de rechtbank in Utrecht in een kort geding.

Dat was aangespannen door de Amsterdammer Vincent Everts. De trendwatcher kreeg vorig jaar twee bekeuringen op de A2. Hij stelde dat hij alleen toezicht hoefde te houden op de autopilot en net als een rijinstructeur daarom wel in de auto mag bellen.

Autopilot

 Everts bepaalde waar de auto heen ging en hoe de auto moet handelen in noodsituaties, dat maakt hem de feitelijke bestuurder, stelt de rechter. Die verwees onder meer naar een citaat van de website van Tesla Nederland. “Bij gebruik van autopilot moet de bestuurder altijd zelf opletten en actief blijven en gereed zijn elk moment in te grijpen.” 

Bovendien heeft Everts verklaard dat hij op de bestuurdersplaats geregeld het stuur moet vastpakken, aangezien de auto anders een signaal geeft en na drie signalen het autopilot-systeem zichzelf uitschakelt.

Volledig scherm
Vincent Everts bij zijn Tesla. © Jan de Groen

De kortgedingrechter bevestigt met de uitspraak een vonnis in een vergelijkbare zaak.

Trendwatcher Everts kreeg vorig jaar twee bekeuringen op de A2. Hij liet de rechter in een filmpje zien dat hij op de autopilot enkel wat toezicht houdt, af en toe het stuur aanraakt en de richtingaanwijzers bedient om de auto aan te geven dat die uiteindelijk naar links of rechts moet.

Zijn raadsman Axel Mille betoogde dat Everts wel verantwoordelijk is als bestuurder, maar dat de juridische positie van de Tesla-rijder dezelfde moet zijn als die van een rijinstructeur. Die mag tijdens de rit met een leerling wel een telefoon gebruiken, terwijl de instructeur tegelijk ook toezicht moet houden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht