Volledig scherm
Schotelantennes kunnen flats beschadigen © anp

Rechter: geen recht op schotelantenne

Een huurder van woningcorporatie Bo-Ex heeft tot aan de rechter gevochten voor het behoud van schotelantenne. De analfabete vrouw van Marokkaanse afkomst wilde per se zenders uit haar geboorteland kijken. De rechter heeft haar ongelijk gegeven.

Het complex in de wijk Lombok waarin de vrouw woont werd in 2012 grondig gerenoveerd. Voorafgaand tekende ze een overeenkomst, waarin stond dat antenneschotels niet mogen terugkeren. De apparaten kunnen volgens de corporatie schade aanbrengen aan de nieuwe voorzetwanden met isolatie en dampremmende folie.

De vrouw, die Berbers en Arabisch spreekt, hing na de renovatie de antenne terug en sloeg waarschuwingen van Bo-Ex daarover in de wind. De corporatie stapte daarop naar de rechter.

Op de zitting beriep de vertegenwoordiger van de vrouw zich op recht op vrije nieuwsgaring, dat is opgenomen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: zij wil andere zenders over actualiteiten uit Marokko en de Islamitische wereld bekijken dan via de kabel worden aangeboden.

Niet met computers overweg
De rechter is het met Bo-Ex eens dat de vrouw ook via internet dit door haar gewenste nieuws kan bekijken. Dat ze niet met computers overweg kan vindt de rechter geen reden: zij kan dat leren.

Bo-Ex laat weten de vrouw hulp te hebben aangeboden bij het omgaan met een pc. ,,Daar is geen gebruik van gemaakt.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht