De rechter heeft het bejaarde echtpaar veroordeeld tot celstraf.
Volledig scherm
De rechter heeft het bejaarde echtpaar veroordeeld tot celstraf. © Nicole van den Hout

Rechter is onverbiddelijk: bejaarde Corry (77) en Herman (75) moeten de cel in vanwege drugslab op hun terrein

UpdateTwee bejaarde inwoners uit Hagestein zijn veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk, na de vondst van een drugsfabriekje op hun terrein. De rechtbank oordeelt dat Corry (77) en Herman (75) medeschuldig zijn aan het voorbereiden van drugsproductie.

In een loods op hun erf aan de Lekdijk in Hagestein (bij Vianen) werd in 2018 een professioneel drugslab gevonden. De ruimtes waren ingericht om op een grootschalige manier cocaïne en mogelijk ook heroïne klaar te maken voor verkoop. Op het moment van de inval waren er geen drugs aanwezig.

Verbijsterde reacties

Het Openbaar Ministerie zette groot in. Grondeigenaren die niet direct betrokken zijn bij criminele activiteiten maar ze wel mogelijk maken, moeten ook worden aangepakt, vindt justitie. Tegen het bejaarde stel werd vorige maand tien maanden gevangenisstraf waarvan vijf voorwaardelijke geëist. Dat leverde bij de advocaten verbijsterde reacties op, gezien de leeftijd en de gezondheidstoestand van de verdachten. Het tweetal zei niets van de drugs af te weten. Omdat de uitgebreide rechtszaak hen zwaar viel, waren ze bij één van de twee zittingsdagen aanwezig.

De rechtbank in Utrecht oordeelt vandaag dat het stel uit Hagestein door het verhuren van de loods medeplichtig is aan het voorbereiden van drugsproductie. In de omgeving hing een indringende chemische geur en de huursom werd -contant- door verschillende mannen betaald. Dit had de spreekwoordelijke alarmbellen moeten doen afgaan. ,,Het kan niet anders kan zijn dan dat verdachte en haar man zich ervan bewust zijn geweest dat wat in de loods gebeurde het daglicht niet kon verdragen’’, schrijft de rechtbank in het vonnis.

Voor betrokkenheid bij het produceren van drugs is onvoldoende bewijs.  De bewoners hadden namelijk niet de beschikking over de apparaten en grondstoffen in de loods, oordeelt de rechtbank. 

Gebrek aan normbesef

De rechtbank houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden en de hoge leeftijd van het duo, maar vindt een celstraf passend vanwege  een 'ernstig gebrek aan normbesef’ en het risico op herhaling. De Hagesteiners hebben een grote schuld die afbetaald moet worden. 

In het verleden waren vaker zaken op hun terrein niet in de haak. De politie vond er al eens een hennepkwekerij en een container met 700 kilo heroïne. Het stel werd toen gehoord als getuige, maar niet vervolgd.

Hartstilstand

De Hagesteiners zijn op leeftijd en hebben veel lichamelijke klachten. Herman heeft in 2017 twee keer een hartstilstand gehad en heeft onder meer een aangetast geheugen. Zijn vrouw loopt met een rollator. Ze heeft veel last van een aanrijding met wielrenners.

Het stel zat na de inval twee dagen in voorarrest. De rechtbank toont zich wel mild -gezien hun lichamelijke conditie- over de uitvoering van de straf. Corry en Herman hoeven zich namelijk niet direct bij de gevangenispoort te melden. Dat moet pas de straf onherroepelijk is, na een eventueel hoger beroep. 

Quote

,Het kan niet anders kan zijn dan dat verdachte en haar man zich ervan bewust zijn geweest dat wat in de loods gebeurde het daglicht niet kon verdragen

Rechtbank Utrecht

Tijdens de rechtszaak over het drugslab stonden ook  vier andere verdachten uit de omgeving van Rotterdam terecht. Twee van hen werden aangehouden rondom de loods bij de politie-inval. Ze zeiden niets van drugsproductie te weten; ze waren slechts ingehuurd om te komen opruimen en schoonmaken.

De verdachten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen die variëren van 27 tot 12 maanden vanwege het voorbereiden van drugsproductie en witwassen.  De financiers van het drugslab zijn onbekend gebleven. De rechtbank vindt dat de productie van harddrugs hard bestreden moet worden vanwege de schadelijke gevolgen voor de gezondheid en bijbehorende criminaliteit. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht