Volledig scherm
© AD

Rechter: Lopik mag in zomer en lente motorrijders weren van Lekdijk

De gemeente Lopik heeft op goede gronden het besluit genomen om motorrijders op een deel van de Lekdijk te weren. Dat heeft de Utrechtse bestuursrechter vandaag beslist. Het motorverbod op de Lekdijk geldt in weekenden vanaf 1 maart tot en met 31 oktober.

Volgens de gemeente is er sprake van een verkeersonveilige situatie door het grote aantal weggebruikers op de Lekdijk. Dat wijt de gemeente aan een toename van het aantal dagjesmensen, zoals wielrenners, wandelaars en motorrijders. Ook ondervinden omwonenden volgens de gemeente overlast van de motoren. Lopik besloot in februari van vorig jaar daarom om motoren tijdens de lente- en zomerweekenden te weren van de Lekdijk.

Niet rechtsgeldig 

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en de Motorrijders Actiegroep stapten naar de bestuursrechter om dat besluit aan te vechten. Volgens hen is het besluit slecht voorbereid en niet goed gemotiveerd. De actiegroep boekte vorig jaar succes in een vergelijkbare zaak tegen de Gelderse gemeente Lingewaard. De bestuursrechter in Arnhem besloot in maart dat het weekendverbod voor motoren op de dijken in de Lingewaard niet rechtsgeldig was. Dat werd daarop ingetrokken.

Volgens de rechter in Arnhem had de gemeente Lingewaard geen onderzoek gedaan waaruit blijkt of er echt problemen zijn en of die worden verholpen met een verbod. Het besluit leek volgens de rechter vooral te zijn gebaseerd op de mening van gemeenteraadsleden en dat was volgens de rechtbank geen goede basis.

Overlast

Motorrijders op Lekdijk tussen Lopik en Schoonhoven. In de lente en de zomer zijn ze hier niet welkom.
Volledig scherm
Motorrijders op Lekdijk tussen Lopik en Schoonhoven. In de lente en de zomer zijn ze hier niet welkom. © Koen Laureij

De rechtbank in Utrecht oordeelt nu dat de gemeente Lopik het verkeersbesluit wel terecht heeft genomen. Dat besluit is in het belang van het voorkomen van de overlast die de omwonenden ervaren van de grote hoeveelheid motoren die in de weekenden over de Lekdijk rijden. Het verkeerbesluit is volgens de bestuursrechter ook van belang om het karakter van de Lekdijk te behouden. Die heeft in het weekend een recreatieve functie met de nadruk op fietsers.

De rechtbank oordeelt ook dat de gemeente gebruik mocht maken van de resultaten van een pilot die in 2017 heeft plaatsgevonden. Die pilot hield in dat er in de weekenden een motorrijverbod gold. Uit het evaluatierapport blijkt dat de overlast van motorrijders toen is afgenomen. Dat de gemeente ervoor heeft gekozen om geen onderzoek te doen naar de andere weggebruikers maakt niet dat deze resultaten niet bruikbaar zijn. Het ging immers juist om overlast die door motorrijders werd veroorzaakt. De rechtbank oordeelt dat de gemeente dit rapport mag gebruiken als onderbouwing van het besluit.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht