Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Rechter maakt gehakt van vergunning golfbaan De Haar

De bestuursrechter heeft gehakt gemaakt van de vergunning voor de uitbreiding van de golfbaan in Haarzuilens en de daaraan gekoppelde kap van bijna 800 bomen. De vergunning die Utrecht hiervoor heeft afgegeven, rammelt aan alle kanten.

De gemeente en ook de golfclub moeten hun huiswerk overdoen, luidt het harde oordeel van de bestuursrechter. Gevolg is dat de golfclub voorlopig niet verder kan met haar ambitieuze plannen.

Zo is de bestuursrechter erover gevallen dat Utrecht niet van elke te kappen boom de waarde in beeld heeft gebracht, geen uitgebreid en nieuw onderzoek heeft gedaan naar de flora en fauna in het gebied rond het kasteel De Haar en te lichtzinnig heeft gedaan over de herplantplicht.

Sjieke golfclub
Het oordeel van de bestuursrechter is goed nieuws voor de Stichting Vrienden van de Joostenlaan en de Utrechtse Bomenstichting, die bezwaar tegen de grootschalige kap hadden gemaakt. Volgens hen is het ook maar de vraag of de sjieke golfclub bij De Haar de miljoenen en benodigde leden wel bij elkaar kan krijgen om de golfbaan van 9 naar 18 holes uit te breiden.

Over de financiële haalbaarheid van de plannen doet de bestuursrechter geen uitspraak, omdat die geen deel uitmaakt van de vergunning.

Wethouder Kees Geldof laat in een reactie weten tijd nodig te hebben om de uitspraak te bestuderen. ,,Ook nemen we contact op met de aanvrager om aan te geven dat er op dit moment geen gebruik gemaakt kan worden van de vergunning.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht