Volledig scherm
Autokraak, ter illustratie. © Thinkstock

Rechter: man die auto kraakte op dag van tramaanslag moet twee jaar aan zijn gedrag werken

Een 27-jarige man uit Utrecht moet zich twee jaar laten behandelen vanwege de autokraak die hij pleegde vlak bij de plek waar kort daarvoor de tramaanslag plaatsvond, het 24 Oktoberplein. Dat oordeelde de rechter. Hij moet werken aan zijn gedrag- en verslavingsproblemen.

Deze maatregel (Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders – ISD) is ook wat het Openbaar Ministerie twee weken geleden tegen de man eiste vanwege de autokraak op de Admiraal Helfrichlaan. 

Verdacht

De man gedroeg zich die maandagmiddag van de autokraak op 18 maart verdacht: een politieagent die op dat moment geen dienst had zag vanuit een woning hoe de verdachte en een andere man in een auto keken. Omdat hij het niet vertrouwde, maakte hij een paar foto’s en belde de politie. De mannen vertrokken, maar kwamen terug. De politieagent zag vervolgens hoe een van hen met zijn elleboog tegen de zijruit van de auto sloeg. De verdachten pakten een laptop, een iPad en accu’s uit de auto en vluchtten weg.

Journalist

De auto in kwestie behoorde toe aan een Duitse journalist, die op Kanaleneiland was om verslag te doen van de aanslag. De politie kon op dat moment zelf niet veel doen, want ze was met man en macht bezig de onthutsende schietpartij op het 24 Oktoberplein af te wikkelen. De verdachte werd later opgespoord. 

De verdachte heeft een lang strafblad en heeft zich niet aan eerdere voorwaarden gehouden. Zo legde de rechter op 15 februari van dit jaar al een voorwaardelijke ISD-maatregel op. De medeverdachte is in april veroordeeld tot twaalf weken cel.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht