Volledig scherm
A2 © anp

Rechter: 's nachts 130 km op A2 blijft toegestaan

Automobilisten mogen 's avonds en 's nachts maximaal 130 kilometer per uur blijven rijden op de A2 tussen Maarssen en Vinkeveen. De bestuursrechter heeft de bezwaren daartegen van de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen, alsmede enkele omwonenden verworpen.

De rechter vindt dat de toename van luchtverontreiniging en lawaai die overigens binnen de normen blijft, niet opweegt tegen de positieve effecten: een geringe tijdswinst, een consistent snelheidbeleid en de beleving van de weggebruiker.

'Mooi nieuws'
Minister Schultz van Haegen (infrastructuur) bereidt nu uitbreiding van het nachtelijk regime voor. De bedoeling is dat volgend voorjaar ook tussen Vinkeveen en Holendrecht 's nachts 130 gereden mag worden. Daarnaast onderzoekt de minister de mogelijkheid ook overdag de limiet te verhogen naar 130 kilometer per uur. De Tweede Kamer drong daar op 29 oktober in een motie op aan. Een woordvoerder van de minister noemt de uitspraak van de rechter 'mooi nieuws'.

Teleurgesteld
De gemeenten daarentegen reageren teleurgesteld en bestuderen het vonnis van de rechter. Die oordeelt dat de toename van luchtverontreiniging en lawaai die overigens binnen de normen blijft, niet opweegt tegen de positieve effecten: een geringe tijdswinst, een consistent snelheidbeleid en de beleving van de weggebruiker.

De A2 telt  tussen Utrecht en Amsterdam 2x5 rijstroken. Veel automobilisten hadden vooral 's nachts moeite zich aan de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur te houden die er eerst gold. Het regende er boetes van de trajectcontrole. Overdag is dat nog altijd het geval als de limiet 100 kilometer per uur is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht