Volledig scherm
© ANP

Rechter verscheurt megaboete van 108.000 euro van Mitros aan huiseigenaar

Een huiseigenaar die in het verleden een huis van Mitros kocht, hoeft geen boete te betalen aan de Utrechtse woningcorporatie. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Mitros had een enorme boete van 108.000 euro opgelegd. Die was volgens Mitros gerechtvaardigd, omdat de man of vrouw zich niet had gehouden aan afspraken.

De kwestie gaat terug tot 2011, toen Mitros een woning verkocht. Met de nieuwe eigenaar werd vastgelegd dat hij zelf in het huis zou gaan wonen. Deze zogeheten zelfbewoningsplicht heeft als doel om het ‘woonklimaat’ te handhaven. Bij het maken van een dergelijke afspraak is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat de nieuwe eigenaar het huis gaat verhuren.

De bewoner verhuisde in 2016, maar bleef wel eigenaar. In 2018 werd in het huis een hennepkwekerij gevonden. De politie constateerde dat er niemand woonde.

Mitros wees daarna op de gemaakte afspraken bij de verkoop van de woning en legde de boete op. De eigenaar was het er niet mee eens en stapte naar de rechter.

Zelfbewoningsplicht

De rechter bestudeerde niet alleen de koopovereenkomst, maar ook het huidige beleid van Mitros. De  woningcorporatie hanteert nu namelijk drie jaar voor de zelfbewoningsplicht, terwijl die in 2011 voor onbepaalde tijd in werking trad. Volgens de rechtbank heeft Mitros niet voldoende duidelijk gemaakt  waarom de oude, strengere zelfbewoningsplicht gehandhaafd moet worden. 

Omdat de huiseigenaar er wel vijf jaar heeft gewoond, is de boete van tafel geveegd. Ook moet de woningcorporatie bijna 3.500 euro advocaatkosten betalen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht