Volledig scherm
Een training van de A-selectie op het complex van Sporting'70 in Utrecht. © Foto Ruud Voest

Rechter: voetbalclub Sporting mag pupil (8) niet royeren

De voetbalvereniging Sporting’70 mag een pupil van 8 jaar niet royeren. Het bestuur van de club nam dat drastische besluit vanwege het gedrag van zijn vader. De rechter vindt dat het 8-jarig jongetje niet de dupe mag worden van een conflict tussen zijn vader en het bestuur.

Na een incident op 11 november 2017 besloot de Utrechtse voetbalclub Sporting’70 de vader de toegang tot het complex te ontzeggen. Volgens de club heeft de vader zich herhaaldelijk bedreigend en intimiderend gedragen. 

De jongen speelt al vier jaar bij Sporting’70. Zijn vader was er jeugdtrainer. Toen zijn zoontje op 11 november werd gewisseld tijdens een uitwedstrijd, uitte de vader zijn ongenoegen en vertrok hij met zijn zoontje tijdens de wedstrijd. Het bestuur heeft de vader daarna een afkoelingsperiode opgelegd tot 1 maart 2018 waarin hij onder andere niet meer bij wedstrijden mocht zijn. 

Geïntimideerd

Na die periode liet het bestuur weten dat de teamgenootjes en hun ouders zich al eerder geïntimideerd voelden door de vader. Die wilde hierover niet met die ouders in gesprek. Toen het niet tot een oplossing kwam kreeg de vader het clubverbod en werd het jongetje per 30 juni  van dit jaar geroyeerd.

De vader erkent dat hij fanatiek is, maar zegt het niet eens te zijn met de beschuldiging dat hij bedreigend en intimiderend is. Volgens Sporting’70 keerde de rust terug tijdens de afkoelingsperiode. In die periode bracht de moeder het jongetje naar de club.

Er valt volgens de rechter niets aan te merken op het gedrag van het jongetje. De rechter vindt het opzeggen van het lidmaatschap eenmaategel die te ver gaat en bepaalt dat de vereniging het lidmaatschap moet respecteren. De rechter geeft de vader en voetbalvereniging vooral mee dat zij het belang van het jongetje voor ogen moeten houden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht