Volledig scherm
Een groepje van vijf motorrijders maakt een protestrit op de Lekdijk tussen Lopik en Schoonhoven. Ze zijn tegen het motorverbod dat sinds 1 maart van kracht is. © Koen Laureij

Rechtszaak gaat door nu Lopik motorverbod op Lekdijk niet intrekt

De gemeente Lopik en een groep motorrijders staan maandag tegenover elkaar in de Utrechtse rechtbank. De Motorrijders Actie Groep (MAG) wil dat het verbod om in de zomermaanden op de Lekdijk te mogen rijden, wordt ingetrokken. 

Eerder dit jaar boekte de actiegroep succes met een vergelijkbare zaak tegen de Gelderse gemeente Lingewaard.

De bestuursrechter in Arnhem besloot in maart dat het weekendverbod voor motoren op de dijken in de Lingewaard niet rechtsgeldig was en werd daarop ingetrokken. Daarop sleepte de MAG en motorvereniging KNMV ook Lopik voor de rechter, dat een soortgelijk verbod had ingesteld. 

,,Wij hadden verwacht dat ze eieren voor hun geld zouden kiezen nadat het verbod in Lingewaard was ingetrokken. Het verbaast ons dat ze toch doorzetten’’, zegt Hugo Pinksterboer van de MAG.

Lees hier alle artikelen over het motorverbod op de Lekdijk.

Klachten van inwoners

Lopik stelde het verbod om tussen maart en oktober in de weekeinden met de motor over de Lekdijk te rijden, begin dit jaar in. Na jarenlange klachten van bewoners over overlast werd de dijk eerst bij wijze van proef een tijd afgesloten. In een enquête sprak 80 procent van de bewoners zich uit vóór een verbod.

Lingewaard had de dijken om dezelfde reden gesloten voor, maar volgens de rechter is geen onderzoek gedaan waaruit blijkt of er echt problemen zijn en of die worden verholpen met een verbod. Het besluit lijkt volgens de rechter vooral te zijn gebaseerd op de mening van gemeenteraadsleden en dat was volgens de rechtbank geen goede basis.

CDA-wethouder Gerrit Spelt liet destijds al weten dat de verloren rechtszaak geen reden voor Lopik was om het verbod ook in te trekken, omdat Lopik het besluit beter gemotiveerd zou hebben.

Verkeersborden gestolen

Het verbod in Lopik had echter weinig om het lijf. De verbodsborden die werden geplaatst, werden al snel een paar keer gestolen, maar steeds weer door de gemeente teruggeplaatst. 

De politie liet tot groot ongenoegen van Spelt weten geen tijd te hebben om het verbod te handhaven en dat dus ook niet te gaan doen. Het verbod werd het afgelopen half jaar dan ook volop genegeerd. Of er toch sporadisch bekeuringen zijn uitgedeeld, kon de gemeente niet zeggen.

Lees hier alle artikelen over het motorverbod op de Lekdijk.

Volledig scherm
Motorrijder Laurens den Oudsten op de Lekdijk, waar dat eigenlijk niet mag. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht