Volledig scherm
Het stel was onder meer verantwoordelijk voor een overval op Albert Heijn in Vianen. © Raymond de Jong

Rechtszaak piepjonge overvallersduo ‘Bonnie & Clyde’ gedeeltelijk uitgesteld

Tegen de 17-jarige J. K. uit Voorst, die verantwoordelijk is voor vijf supermarktovervallen in tien dagen, werd vrijdag in de rechtbank een jaar gevangenisstraf en jeugd-tbs geëist. De zitting van zijn vriendin en mogelijke handlanger, de 18-jarige L. W., werd uitgesteld. 

Het koppel, dat al snel de bijnaam ‘Bonnie en Clyde’ kreeg, pleegde tussen 23 oktober 2018 en 2 november 2018 vijf supermarktovervallen: op de Aldi in Den Dolder, Jumbo in Hilversum, Lidl in Bussum, Jumbo in Nijkerk en Albert Heijn in Vianen. Allemaal op dezelfde manier: hij bedreigde een kassamedewerker met een groot mes en riep 'geld, geld, geld!’. K. bekende vandaag verantwoordelijk te zijn voor de reeks overvallen, waar hij ruim 3500 euro buitmaakte. Vanwege zijn jonge leeftijd vond de rechtszaak deze ochtend achter gesloten deuren plaats. Er werd een jaar gevangenisstraf en jeugd-tbs geëist tegen hem geëist.

Camerabeelden

Zijn vriendin, de hoogzwangere L.W. uit Ermelo, wordt ervan verdacht bij drie van de vijf overvallen te hebben geassisteerd. Volgens W. deed ze dat alleen bij de eerste. „Van die andere wist ik niks”. Dat vinden de rechters raar, want op camerabeelden van de winkelcentra waar het tweetal opereerde, was wél te zien hoe W. haar vriendje hielp met het wisselen van kleding en hoe ze na de overval samen wegrenden. Ook zijn er in W.'s telefoon berichtwisselingen gevonden die over ‘overvallen’ gaan en heeft ze notities gemaakt waarin bedragen opgeteld worden, toevallig dezelfde bedragen als er buit zijn gemaakt tijdens de overvallen. „Maar dat heeft J. gedaan, ik niet”, snikt W. 

De rechters vragen W. hoe het kon dat ze niet wist waar het geld dat het duo gebruikte vandaan kwam. Van dat geld sliepen ze onder andere meerdere nachten in het Van der Valk Hotel in Vianen (hier slaap je vanaf 75 euro per nacht), waar ze na de laatste overval op 2 november poedelnaakt gepakt konden worden. W. haalt haar schouders op. Toch zou haar vriendje die ochtend iets anders hebben verklaard wat haar rol in de zaak verduidelijkt. Wat, dat blijft onduidelijk: W.'s advocaat wil het vriendje zélf horen voor W. berecht wordt. „Waarheidsvinding staat voorop", zo stelt de Officier van Justitie en stelt de zitting, voor onbepaalde tijd, uit. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht