Volledig scherm
Politie in actie na de schietpartij bij station Breukelen, waarbij Jaïr Wessels omkwam. © Michel van Bergen

Rechtszaak rond liquidatie Breukelen laat op zich wachten

De behandeling van de rechtszaak rond de moord op Jaïr Wessels (30) in Breukelen laat nog zeker tot volgend jaar op zich wachten. Volgende maand staan voor het eerst vier verdachten gezamenlijk op zitting voor betrokkenheid bij de liquidatie op 7 juli 2017.

Tijdens deze zitting op 10 mei presenteert het Openbaar Ministerie een ‘concrete blik op de toekomst’ in het proces. Het OM sprak vandaag tijdens een nieuwe tussentijdse zitting in de zaak tegen Howard K. (44, Rotterdam) en Tony de G. (34, Schiedam) van ‘gedetailleerdere verklaringen’ in de zaak. Die zouden zijn afgelegd door Tony de G., die niet alleen medeverdachte is in de zaak maar ook kroongetuige. Hij heeft als enige verdachte een bekentenis afgelegd in de liquidatiezaak.

De verklaringen van Tony zouden volgens het OM zorgen voor een toegenomen verdenking tegen de enige verdachte in ze zaak die geschorst is uit voorlopige hechtenis en vandaag niet op zitting hoefde te verschijnen: Patrick S. (‘Pepe’). Hij zou slachtoffer Jaïr Wessels naar station Breukelen hebben gelokt, voordat de Amsterdammer volgens justitie geliquideerd werd vanwege het rippen van een partij drugs.

Inzage

Afgelopen vrijdag kreeg advocaat Oscar Bolluyt (zijn cliënt is Howard K.) inzage in de nieuwe verklaringen van kroongetuige Tony de G. Hij is daarvan weinig onder de indruk en ziet zeker geen nieuwe belastende verklaringen, zoals het OM tijdens de zitting stelde. Wel ziet hij in de verklaringen mogelijk aanleiding voor het horen van de vader van zijn cliënt, die volgens kroongetuige Tony zou hebben gewesten over de geplande liquidatie. 

Volgende week komen volgens het OM nieuwe verslagen van verklaringen die kroongetuige en medeverdachte Tony heeft afgelegd in de zaak. Advocaat Onno de Jong (die Tony de G. verdedigt) zag net als zijn collega Bolluyt vandaag geen reden voor vragen of een verzoek om schorsing uit voorlopige hechtenis van zijn cliënt. Beide advocaten kijken uit naar de zitting van 10 mei, waar meer duidelijk moet worden over de gang van zaken in de rechtszaak rond de liquidatie in Breukelen.

Sporen

Tony de G. werd net als Howard K. aangehouden nadat hun sporen waren gevonden op onder meer de vluchtauto die werd gebruikt rond de moord op de parkeerplaats bij station Breukelen. Samen worden zij gezien als de schutters in de zaak.

Begin vorige maand verlengde de rechtbank ook al het voorarrest van ‘godfather’ Greg R. (70, Mijdrecht) en Delano – Keylow – R. (48, Leiden). Zij zijn door kroongetuige Tony aangewezen als medeverdachten. Allemaal kennen ze elkaar via motorclub Caloh Wagoh. Maar de verdenking dat zij samen een criminele organisatie vormden is van de zaak afgehaald. Door de verklaringen van Tony heeft de recherche nog veel te onderzoeken in de zaak ‘Breuk’ en zijn van betrokken advocaten in de loop van dit jaar nog volop onderzoekswensen te verwachten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht