Volledig scherm
Utrechtse Heuvelrug. © Caspar Huurdeman

Recreant voelt zich niet meer welkom in Utrechtse Heuvelrug

Een verhoging van 130 naar 400 euro vinden de eigenaren van stacaravans en huisjes op camping De Bonte Vlucht in Doorn wel heel erg gortig. De forenzenbelasting wordt in hun ogen gebruikt om gaten in de begroting van de gemeente te dichten. 

Het wordt steeds lastiger om met een lach naar de camping in Doorn te rijden. Veel recreanten van De Bonte Vlucht voelen zich door de verhogingen steeds minder welkom in de gemeente. Ze hebben al een paar keer aan de bel getrokken over de forse verhogingen. Vijf jaar geleden betaalden forenzen 130 euro, in 2022 loopt dat op naar 400 euro per jaar. Een verhoging van ruim 300 procent in negen jaar.

Daar zijn ze boos over. Lucy Weber is voorzitter van de recreantenvereniging De Bonte Vlucht. Die probeerde tevergeefs de hoge tarieven van tafel halen. ,,Wij begrijpen allemaal dat gemeenten geld tekort komen, dat het Rijk minder bijdraagt. We vinden ook dat bijvoorbeeld de jeugdzorg goed geregeld moet zijn. We begrijpen ook wel dat die 130 euro misschien niet meer genoeg is.”

‘Niet terecht’

Quote

Als de helft van de recreanten straks niet meer komt, zal de gemeente dat voelen

Lucy Weber, voorzitter recreantenvereniging De Bonte Vlucht

De gemeente koppelt de onroerendezaakbelasting aan de forenzenbelasting, zegt Weber, die in Den Haag woont. ,,Wij maken als forenzen veel minder gebruik van de publieke middelen dan mensen die er wonen. We rijden minder over de wegen en fietspaden dan mensen die er dagelijks overheen rijden. Bovendien hebben we een slechtere rechtspositie. Als een campingeigenaar failliet gaat, zijn we onze caravan mogelijk kwijt. Dat is bij een koophuis niet het geval. Die koppeling van OZB aan de forenzenbelasting vinden we niet terecht.”

De recreanten betalen al fors voor een staanplaats, weet Weber. ,,Dat ligt zo tussen de 1700 en 2500 euro per jaar. Daar komt straks 400 euro bovenop. Dat is niet alleen niet leuk voor de recreant, maar ook niet goed voor de campingeigenaar. Als je maar net 2000 euro aan stageld kunt betalen en daar komt nog eens 400 euro bovenop, krab je jezelf nog wel eens achter de oren. Misschien ga je dan niet meer.”

Weber stapt met een steeds slechter gevoel in de auto op weg naar Doorn. ,,Mensen ontwikkelen een wrokkig gevoel naar de gemeente, want we worden niet meer gastvrij ontvangen. We zijn recreant, we komen in Doorn voor ons plezier. We moeten met een blij gevoel in de auto stappen, omdat we naar onze caravan gaan. Als de helft van de recreanten, en dat zijn er veel, straks niet meer komt, zal de gemeente dat voelen. Het is heel gemakkelijk om deze verhoging aan een groep mensen op te leggen, een groep die je toch nooit ziet. Dat vinden we niet fair.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht