Coffeeshop Flamingo op slot.
Volledig scherm
Coffeeshop Flamingo op slot. © Bernie van Unen/AD

Reden sluiting Driebergse coffeeshop Flamingo blijft onduidelijk

De sluiting van de coffeeshop Flamingo in Driebergen blijft in nevelen gehuld. De rechter wil de rapportage met de reden voor beëindiging van de gedoogvergunning niet openbaar maken. Dat is voor eigenaar Nicolette Morel van Mourik maar moeilijk te verteren.

Haar advocaat Pieter Hoogstad hoorde twee feiten die mogelijk door burgemeester Frits Naafs zijn aangegrepen om de vergunning voor de coffeeshop niet te verlengen. Eigenaar Morel van Mourik zou slecht leefgedrag hebben en daarmee zou ze de openbare orde verstoren. „Maar wat is slecht leefgedrag”, vroeg Hoogstad zich af. „Een kroegbaas die zijn boekhouding niet op orde heeft of een kroegbaas die dronken achter het stuur zit? Ik weet het niet.”

De eigenaresse stond vandaag voor de rechter om de sluiting voorlopig ongedaan te maken. Haar zaak op de Traaij in Driebergen werd op 1 juli op slot gedaan. Ze probeert een voorlopige voorziening te krijgen, een tijdelijke gedoogvergunning in afwachting van een definitief besluit. Volgens haar advocaat stapelen de rekeningen zich op zonder dat daar inkomsten tegenover staan. „Ze kan nog zes weken overbruggen, maar daarna gaat het niet meer.”

Hoogstad kreeg maar niet boven tafel op welke gronden de vergunning niet is verlengd. Hij noemde enkele opties, maar die werden door advocaat Van Dam van de gemeente van tafel geveegd. Haar banden met een mogelijk criminele huurbaas of haar partner die in lampen en ventilatoren handelt, hebben niets met de sluiting te maken.

Emotioneel betoog

Morel van Mourik hield nog een emotioneel betoog over wat haar is aangedaan. „Als ik iets strafbaars heb gedaan, straf me dan. Maar ik zou niet weten wat ik heb gedaan. Ik heb steeds voldaan aan alle eisen, een portier, een nieuwe afzuiginstallatie, minder felle lichten aan de buitenkant, een nieuw likje verf op de muur. Ik kan me niet verdedigen. Ik wil graag een mooi bedrijf opzetten, maar de burgemeester werkt me steeds tegen. Ik denk dat hij geen coffeeshops meer in zijn gemeente wil hebben.”

Binnen 14 dagen doet de rechter uitspraak.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht