Volledig scherm
Ed Jansen, schipper op rondvaartboot van rederij Schuttevaer. © Angeliek de Jonge

Rederij Schuttevaer wil in 2021 helemaal elektrisch varen door de Oudegracht

Elektrisch varen heeft de toekomst. Daarom gaat de Utrechtse rederij Schuttevaer, vooral bekend van haar rondvaartboten, de vloot ombouwen. Te beginnen met de sloep met de naam Dolfijn.

Ook Schuttevaer wil duurzaam zijn en groen varen, legt Ed Jansen (57) uit. Hij is rondvaartschipper en technisch begeleider bij de rederij. ,,Tuurlijk, er komt ook een keer regelgeving op dit gebied. Dat willen we voor zijn en in alle rust ombouwen.’”

Naast sloep Dolfijn die nu onder handen wordt genomen, heeft Schuttervaer nog acht boten. Vier daarvan zijn ranke elektrische rondvaartboten, bedoeld voor de (Kromme) Nieuwegracht. Jansen: ,,Net kweekkastjes. Maar ze liggen al jaren vooral stil omdat bij werk aan de werven bij Pausdam wat mis is gegaan. Een aderlating voor ons.”

Het maakt wel dat Jansen in deze rustigere tijden zonder problemen een van de elektrische boten mee kan nemen voor een vaart over de Oudegracht. ,,Steeds meer mensen wonen in een werfkelder aan de gracht. Waarom zouden we daar met een dikke diesel langs varen als het ook anders kan?”

Quote

Het kost wat, maar het scheelt veel uitstoot.

Ed Jansen, rondvaartschipper en technisch begeleider Schuttevaer

‘Kost wat’

Maar op termijn moeten de andere vier boten, grotere rondvaart- en partyboten, er ook aan geloven: elektromotor, draden trekken, accu’s erin. ,,We zijn natuurlijk niet de eersten die dat doen. Onze collega’s in 020 zijn ook al bezig. Kost wat, maar het scheelt veel uitstoot. De accu’s maken de boot zwaarder, maar we hoeven dan niet langer 1200 liter brandstof mee te slepen.”

Jansen brandt los over hoe het is om als schipper over de Oudegracht te varen met voor, achter en naast zich kano’s en, soms onbekwame, pleziervaart. ,,Ik heb speciaal een dashcam op boeg gezet. Maar: ik doe dit nu vijf jaar en ik heb nog nooit zo’n leuke baan gehad. Lekker varen en de gasten vermaken. Liefst vertel ik zelf wat om ons heen te zien is, maar sinds kort kan de computer het, naast de gangbare talen, ook in het Russisch en Chinees vertellen.”

Voortouw nemen

Terug naar het uitgangspunt. Jansen kent geen bedragen, maar weet dat de ombouw naar elektrisch Schuttevaer het nodige gaat kosten. ,,Maar we komen toch een keer aan de beurt en nemen liever het voortouw. We hopen dat in 2021 alle boten op stroom zijn.”

Volledig scherm
Rederij Schuttevaer gaat haar vloot ombouwen, te beginnen met de sloep Dolfijn. © Karel Schuttevaer

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht